OIC-topman voor besprekingen in Suriname
28 Sep 2016, 13:57
foto
OIC-secretaris-generaal Iyad Ameen Madani en minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken. (Foto: Min. Buza)


Suriname wil efficiënter en effectiever inhoud geven aan het lidmaatschap van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) voor de nationale ontwikkeling. Het land zal zijn participatie binnen de OIC opvoeren om fondsen binnen te halen voor de bevordering van onder andere handel en toerisme.

De secretaris-generaal van de OIC, Iyad Ameen Madani en zijn delegatie zijn in Suriname om de verdere samenwerking op economisch, handels en technisch gebied te bespreken. In de nieuwe visie van de OIC wordt gestreefd naar sociaaleconomische vooruitgang van alle lidstaten.

In een persbericht zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het buitenlands beleid van Suriname gericht is op diversificatie van de samenwerkingsrelaties. Bij het bezoek van de OIC-secretaris-generaal zal volgens het departement ook de private sector worden betrokken bij het bevorderen van de intra - OIC economische, commerciële en handelsrelaties.

De OIC is de belangrijkste multilaterale ontwikkelingspartner van Suriname. De samenwerking met de Islamic Development Bank (IsDB) heeft geresulteerd in de realisatie van enkele projecten. Zo is het Instrumenten Landing Systeem van de Johan Adolf Pengel luchthaven geüpgraded voor US$ 10 miljoen en zijn een haven- en aanmeerfaciliteit in Nickerie voor US$ 16 miljoen gerehabiliteerd. Er zijn volgens het ministerie nog meer projecten in de pijplijn voor financiering door de IsDB.

Suriname en Guyana zijn de enige landen op het westelijk halfrond die lid zijn van de OIC. De OIC-topman reist na Suriname naar buurland Guyana.
Advertenties