Valies: Minister Peneux vertoont 'Rambo-achtig' gedrag
28 Sep 2016, 15:44
foto
Bestuursleden van de BvL en ALS. Tweede van links de voorzitter van de organisaties, Wilgo Valies. (Foto: Raoul Lith)


Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), heeft op een persconferentie vandaag zijn gal gespuugd over onderwijsminister Robert Peneux. Hij vindt dat de regering de bewindsman tot de orde moet roepen. Hij zou leerkrachten intimideren en onterecht mensen muteren naar het binnenland.

Valies voerde aan dat een mogelijk akkoord in gevaar kan komen als de minister zich zo blijft opstellen. Peneux zou volgens de BvL en ALS de conventie van de internationale arbeidsorganisatie ILO vertrappen door zijn opstelling. Valies zei dat door opmerkingen van de minister vakbondsrechten worden vertrapt. Onderwijsgevenden aangesloten bij de BvL en ALS worden maandag 3 oktober geïnformeerd over het resultaat van de gesprekken die gevoerd zijn met een regeringsdelegatie. De minister heeft aangegeven dat de scholen op 3 oktober worden geopend en de leerkrachten en directeuren zich op school moeten aanmelden.

Journalisten hielden Valies voor dat hij ook intimideert en chanteert. Valies was een andere mening toegedaan. Hij merkte op dat de gemeenschap niet opkomt wanneer leerkrachten op deze manier worden bejegend. Leerkrachten worden geïntimideerd. Als zij vijf dagen ziek zijn en een attest overgelegd hebben, moeten ze zich toch aanmelden bij onderwijsdiensten. In plaats van begrip voor hun situatie, wordt hen de les gelezen.

De BvL-voorzitter zei dat er stappen ondernomen moeten worden tegen Peneux. Dit zal ook aan de orde gesteld worden in het vervolggesprek dat vanavond gevoerd wordt met de regeringsdelegatie. "Terwijl wij on speaking terms zijn, doet de minister negatieve uitlatingen," voerde Valies aan. Hij zou Rambo spelen en zich op een dictatoriale wijze opstellen tegen leerkrachten. Er worden aanvallen op leerkrachten geopend. Valies stelde dat dit gedrag van de minister niet geaccepteerd kan worden. Wanneer er geen correctie komt, zal ook de ILO worden geïnformeerd over hoe de minister vakbondsrechten zou vertrappen. Leerkrachten worden bedreigd wanneer ze op 3 oktober de vergadering van BvL en ALS zullen bijwonen. Valies waarschuwde de minister om niet te durven om tegen één leerkracht maatregelen te treffen. "Wij dagen hem uit," zei Valies.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April