IMF: Nog geen datum voor betaling tweede tranche
28 Sep 2016, 06:12
foto


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft nog geen datum bepaald voor de volgende tranche aan Suriname. Dit antwoordt Communications officer Raphael Anspach van het IMF op een vraag van Starnieuws. "Wij onderhouden een open en constructieve dialoog met de Surinaamse overheid. Wij werken samen met de overheid om voortgang te boeken met betrekking tot haar eigen hervormingsprogramma," zegt de IMF-woordvoerder.

In juni heeft het IMF US$ 81 miljoen, bedoeld is om de monetaire reserve te versterken, overgemaakt naar de Centrale Bank van Suriname. Afgesproken is met het IMF dat in twee jaar US$ 478 miljoen aan betalingsbalanssteun wordt gegeven. Dit bedrag wordt in delen verstrekt op basis van de voortgang die geboekt wordt in de uitvoering van het hervormingsprogramma.

Daniel Leigh, die de IMF-missie leidt, was van 8 augustus tot 18 augustus in Paramaribo voor de evaluatie. Verhoging van de belastingen op brandstof en de energietarieven, zoals gepland in het Stabilisatie- en Herstelprogramma zijn essentieel om de fiscale situatie te verbeteren en ruimte te maken voor beter gerichte sociale uitgaven. Dit stelt de IMF-missie in het eerste evaluatie van het programma. De besluiten om de brandstofprijzen te bevriezen en de verhoogde energietarieven gedeeltelijk terug te draaien ondanks de stijgende energiekosten, hebben de beschikbare overheidsmiddelen aanzienlijk verminderd.

President Desi Bouterse zei op een persconferentie de vorige week dat de regering meer tijd nodig heeft om de subsidie aan de Energie Bedrijven Suriname (EBS) af te bouwen. Ook verhoging van de brandstofprijs naar een marktconforme prijs, is op dit moment niet haalbaar. Bouterse zei dat het IMF 'koud berekenend' is en geen rekening houdt met de politieke realiteit. Het volk zal hem wegschoppen als hij nu de brandstofprijs marktconform maakt en de stroomprijs verhoogt. Afgesproken was dat de tweede verhoging van de stroomtarief in september moest plaatsvinden en per 1 januari de subsidie aan EBS volledig afgebouwd zou zijn.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March