Toestemming nodig samenwerking gemeenschapsbos
27 Sep 2016, 19:12
foto
Het ministerie van Regionale Ontwikkeling.


Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) benadrukt dat voor elke vorm van samenwerking tussen een dorpsgemeenschap en derden over een gemeenschapsbos, uitdrukkelijk schriftelijke toestemming van de minister is vereist. Dit zegt RO in een verklaring naar aanleiding van een bericht waarin de Matawai gemeenschap samen met Conservation International Suriname 75% van de 97.000 ha gemeenschapsbos van de Matawai gaat beschermen.

Het inzetten van gemeenschapsbossen is een middel ter bevordering van de duurzame ontwikkeling van dorpen. Gemeenschapsbossen worden door de minister van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer, na overleg met de RO, onder wettelijke bepalingen aangewezen voor dorpsgemeenschappen. De wettelijke bepalingen zijn onder meer in de Wet Bosbeheer van 1992 en in de aanwijzingsbeschikking vastgelegd. Het beheer wordt gevoerd door het traditioneel gezag als vertegenwoordiger van de dorpsgemeenschap. Nadrukkelijk moet hierbij vermeld worden dat deze bossen ter beschikking gesteld worden aan de dorpsgemeenschap en niet aan het traditioneel gezag.

RO moet onder meer zorgdragen voor een goed regionaal bestuur. Daarom heeft de minister van RGB bepaald dat overeenkomsten voor de benutting en het beheer van gemeenschapsbossen tussen het traditioneel gezag als vertegenwoordiger van de dorpsgemeenschap en derden uitsluitend na verkregen schriftelijke toestemming van de minister van RO mogen worden gesloten. Ook moeten dergelijke overeenkomsten ten overstaan van de districtscommissaris van het betreffende gebied worden gesloten.

RO moet steeds vaker oplossingen aandragen ter voorkoming dan wel oplossing van problemen aangaande de benutting en het beheer van de gemeenschapsbossen. Bij de meeste conflicten blijkt dat het traditioneel gezag een overeenkomst met een derde is aangegaan zonder voorafgaande instemming van de dorpsgemeenschap en schriftelijke toestemming van de minister van RO. Het blijkt ook dat ondernemers zogenaamd voor het traditioneel gezag zelf de bosexploitatie doen en menen dat er dan geen schriftelijke toestemming van de minister vereist is, wat niet juist is.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March