Vastu consultant: 'Huizen vertellen mij hun verhaal'
28 Sep 2016, 04:33
foto
De Indiase Vastu consultant Sudha Pai geeft aanwijzingen voor het uitzetten van de bouwmarkeringen volgens de Vastu principes. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Soms loop je een gebouw binnen en je voelt iets. Soms voel je je prettig, veilig en lekker ontspannen. En soms voelt het raar, levenloos aan of er hangt een gespannen en bedrukte sfeer in de ruimte. “Alles wat wij voelen en in het leven doorstaan, heeft te maken met de energie van de natuur in relatie tot het land en ons huis”, zegt de Indiase Vastu consultant Sudha Pai aan Starnieuws.

Met wat papierwerk, zoals een perceelkaart in de hand, loopt zij door het hoge gras. Zij wijst volgens de principes van de Vastu Shastra, een Indiase wetenschap over architectuur, de bouwmarkeringen aan. “Wij laten altijd meer open ruimte in de positieve richting.” Pai kwam twee weken geleden voor het eerst naar Suriname om een klant bij te staan. Bij Vastu (Sanskriet voor natuur, leefmilieu) draait het allemaal om het leven in balans en harmonie te krijgen met de regels van de natuur (kosmos). Het huis van binnen en buiten (tuin) moeten op elkaar zijn afgestemd. “De mens staat in verbinding met de kosmos! Vastu verbindt de microkosmos met de macrokosmos.” Zo worden de trillingskwaliteiten van de natuur binnen en buiten het gebouw uitgelijnd en om een schild te vormen voor negatieve vibraties.

Hoofdstreek, element en planeet
De Vastu-leer is niet gekoppeld aan een religie, maar is universeel en wetenschappelijk te verklaren, benadrukt Pai. De basis is gestoeld op de vier richtingen: Oost, Noord, West en Zuid. Deze zijn weer verdeeld in acht subrichtingen. Steeds staan twee hieruit onder invloed van de vier natuur-elementen en planeten. Zo gaat Water over oost & noordoost, Wind over noord & noordwest, Aarde over west & zuidwest en Vuur over zuid & zuidoost. De positieve vibraties zijn het noorden en het oosten, terwijl het westen en het zuiden de negatieve zijn. “We moeten de werking van de elementen begrijpen, en dan onze activiteiten, indeling voor die ruimte bepalen.” De invloed van de planeten is te verdelen in zon en maan zones en tekortkomingen hierbij beïnvloeden respectievelijk de man en vrouw.

Ligging Suriname
De Vastu principes gelden niet alleen voor huizen, kantoren of terreinen, maar ook voor de stedenplanning en het land zelf. Pai merkt op dat Suriname dicht tegen de evenaar aanligt en veel zonlicht krijgt. “Dit zorgt voor een geweldige prana, de levensenergie uit het noorden!” Echter grenst het land in het westen aan water (Corantijnrivier). Hierdoor gaat positieve energie in de oost-west richting verloren. “Het westen is gekoppeld met goede business en interpersoonlijke relaties. Mijn eerste observatie leert dat jonge ondernemers in de problemen geraken, omdat het grondgebied zelf een probleem kent.”

Vastu kent globale aspecten die de mens moet begrijpen, zoals de geografische indeling van het land en perceel. Zo merkt zij verder op dat Zuid-Suriname een prachtig bergachtig landschap heeft. “Dit is goed voor stabiliteit en economische gezien, goed voor het land.” Maar er is een conflictsituatie daar. De mens, veelal welvaart gericht, mijnt om geld te verdienen. “Door het graven wordt het aarde-element verzwakt, dat gekoppeld is aan het zuiden.” Er ontstaan open plekken in de aarde (gevuld met water) in de verkeerde richting. Hierdoor valt de support van het aarde-element weg bij het realiseren van de persoonlijke doelen.

Wat zegt de natuur
Pai bezocht een aantal woningen in Paramaribo en Nickerie. Door het korte tijdsbestek en de intensiteit van een consult, heeft zij vijf klanten volledig kunnen begeleiden met herstelwerkzaamheden. De overige zijn voorzien van adviezen. “De huizen vertellen mij hun verhalen. “Zonder een woning binnen te stappen, kun je al weten wat de verstoringen en/of gebreken zijn. En wat de effecten hiervan zijn. Je kijkt naar wat de natuur je zegt.” Om de harmonische en gebalanceerde indeling van een vastu-correct huis uit te leggen, grijpt Pai steeds naar voorbeelden van hoe ons lichaam zelf werkt.

Simpele hulpmiddelen
“Het gaat bij Vastu niet slechts om waar de deur of raam staat.” Zo zijn sommige zones en richtingen gekoppeld aan een bepaald gezinslid. “Veel van onze problemen, zoals werkloosheid, gezondheid, relaties of drugsverslaving zijn man-made!” Afhankelijk van de situatie zijn er simpele hulpmiddelen om een verbetering in en rond het huis aan te brengen. Zoals een bergje zand, een boom verwijderen of planten, het bed verplaatsen of een muurtje een andere kleur geven. De aanpassingen versterken of onderdrukken de elementen, die verstoord en uit balans zijn.

Pai geeft enkele algemene vuistregels aan. Bouw het huis uitgaande van het magnetische noorden en werk vanuit deze richting het bouwplan verder uit. “Door dit alleen te doen, kunnen wij al een gelukkig leven hebben.” Ramen, deuren of een dakraam zijn het best in het noord en het oosten. Het natuurlijk zonlicht brengt positiviteit. Omgekeerd sluit ramen in het westen en het zuiden. “De juiste richtingen vindt je snel met een kompas applicatie op je mobiel”, lacht ze.
De vastu consultant plant een vervolg bezoek aan Suriname, daar er meer vraag naar advies is. In de tussentijd zal haar leerling, de Surinaamse Laxmie Moenielal die Vastu Shastra level I in India heeft doorlopen, personen van basisadviezen voorzien.
Advertenties