Farc-leider verontschuldigt zich voor slachtoffers
27 Sep 2016, 15:44
foto
Farc-leider Rodrigo Londono, beter bekend als Timoshenko, heeft zijn excuses aangeboden aan de slachtoffers van het conflict.(Foto's: Reuters)


De leider van de rebellengroep Farc, Rodrigo Londono, beter bekend als Timochenko, heeft zijn excuses aangeboden aan de slachtoffers van het gewapend conflict in Colombia. De 52-jarige oorlog is gisteren beëindigd met de ondertekening van een vredesakkoord.

De Colombiaanse president, Juan Manuel Santos, en de Farc-rebellen Timoshenko hebben in een emotionele ceremonie hun handtekening geplaatst onder de overeenkomst. “Ik wil om vergiffenis vragen voor alle pijn die we hebben veroorzaakt tijdens deze oorlog,” zei de rebellen-leider. De gasten die de ceremonie maandagavond in Cartagena hebben bijgewoond, zijn in gejuich uitgebarsten bij de verontschuldigingen van Timochenko. Sommigen schreeuwden "Yes, we can!", terwijl Farc-leden en staatshoofden uit Latijns-Amerika van hun stoelen op het podium zijn opgestaan en hebben geapplaudisseerd. De ceremonie markeert het einde van 52 jaren van gewapende conflicten. Het geheel is live uitgezonden en is op grote schermen in de hoofdstad Bogota en andere grote steden getoond. Farc-rebellen die zich hadden verzameld in een aantal kampen hebben de uitzending ook gevolgd.

Onder de overeenkomst wordt de Farc nu een politieke partij. De rebellen zullen in 2018 deelnemen aan de parlementsverkiezingen en als onderdeel van het
akkoord is een minimum van tien zetels in het Congres voor hun eerste zittingsperiode gewaarborgd. President Santos heeft de Farc-rebellen rechtstreeks gesproken en heeft hun beslissing om de wapens neer te leggen geprezen. "Het verruilen van kogels voor stemmen en wapens voor ideeën is de moedigste en intelligentste beslissing die een rebellengroep kan nemen.” Santos: "Wanneer u uw terugkeer in de samenleving begint (...) als staatshoofd van het thuisland waar we allen van houden, ik heet u welkom in de democratie."

Timosjenko heeft aangegeven dat de rebellen de wapens niet meer zullen oppakken. “De oorlog is voorbij, we beginnen om vrede op te bouwen.” Zijn toespraak werd onderbroken door het geluid van straaljagers van de Colombiaanse luchtmacht die over de locatie vlogen. Timochenko keek geschrokken omhoog, maar zijn bezorgde uitdrukking veranderde in een glimlach terwijl hij grapte: “Nou dit keer kwamen ze om hun respect te tonen voor vrede en niet om bommen te laten vallen.” In de afgelopen tien jaar is een aantal Farc-leiders, onder wie Raul Reyes en Mono Jojoy, gedood bij bombardementen.

Het vredesakkoord is na vier jaren van onderhandelingen bereikt. Voordat het in werking kan treden moet het volk zijn goedkeuring aan de overeenkomst geven. Op 2 oktober gaan de Colombiaanse kiezers naar de stembus voor hun antwoord op het akkoord. President Santos heeft benadrukt dat er "geen plan B" is. Hij zei dat als het Colombiaanse volk zondag het vredesakkoord verwerpt, het land met meer conflicten zal worden geconfronteerd.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March