Staken of niet?
27 Sep 2016, 10:17
foto


Vanaf mijn jongere jaren maak ik stakingen van leerkrachten mee. Nu werk ik ook en zie ik nog steeds geen verandering in deze situatie. Op 3 oktober moet het nieuwe schooljaar van start gaan, maar de Bond van Leraren heeft nu al duidelijk gemaakt dat de scholen de deuren niet zullen openen en dat de leerkrachten worden opgeroepen om te brainstormen over hoe ze hun actiemodel voort kunnen zetten. Wie moeten wij verantwoordelijk houden voor al de stakingen? Zijn de leerkrachten verantwoordelijk of ligt het bij de vakbonden die de leerkrachten vertegenwoordigen?

Ik wil in herinnering brengen dat de overheid een overeenkomst heeft met de leerkrachten en dat die overeenkomst nageleefd moet worden. Uit de woorden van vakbondsleiders heeft de gemeenschap vernomen dat er een ultimatum is gesteld. De overheid is in gebreke gebleven en het is intussen al jaren zo dat de leerkrachten een betere waardering willen. De leerkrachten willen een hoger salaris en betere werkomstandigheden om hun beroep naar behoren te kunnen uitoefenen.

De vakbonden zijn naar mijn inziens ook in gebreke gebleven, omdat met elke strijd die men voert, men ook succes wil behalen of verandering wil bewerkstelligen. We zien echter dat er jaren is gestreden zonder een goed resultaat. Heeft het dan wel zin om op dit moment tot het uiterste te gaan wetende dat de Staat geen geld in kas heeft? Kon dat niet gedaan worden toen de economie van Suriname sterker was? Ligt het niet aan de leerkrachten om te zeggen: weg moeten de vakbondsleiders die niet kunnen zorgen voor onze waardering? Wordt het geen tijd voor eenheid onder de onderwijsbonden, die tot nu toe sterk verdeeld zijn? Middels saamhorigheid zijn belangen gemakkelijker te behartigen. Ik kijk uit naar de ontwikkelingen omtrent deze kwestie, alleen wil ik de overheid en de vakbondsbesturen op het hart drukken dat het de jongeren zijn die de dupe worden van hun falen. Nu snel een oplossing zoeken zou het beste zijn, indien ze het menen met de toekomst van ons land.

Purcy Landveld
Advertenties

Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March