Training leerkrachten in nieuwe Aardrijkskunde methode
27 Sep 2016, 08:26
foto
De nieuwe Aardrijkskundeboek voor de vierde klas van het basisonderwijs.


Bij de start van de training voor Aardrijkskunde leerkrachten van de vierde klassen in het gebruik van de nieuwe 'Wereldverkenner', benadrukte minister Robert Peneux dat elke methode goed is, maar dat het pas tot wasdom kan komen als de leerkrachten getraind zijn. Het is volgens hem belangrijk dat men weet hoe om te gaan met de methode, wat de richtlijnen zijn en hoe het in te voeren in het basisonderwijs. De minister gaf aan dat de nieuwe methode voor de twee hogere leerjaren reeds ontwikkeld en geïntroduceerd is.

Kenneth Lo A Njoe, vertegenwoordiger en geograaf van de uitgeverij Hebri, zegt dat de gegevens in de nieuwe Aardrijkskunde methode op een heel moderne wijze worden aangedragen, zodat de kinderen goed inzicht krijgen in de materie. Ook de bevolkingsgeografie is aangepast. Steeds meer nieuwe mensen komen naar Suriname, zoals nu de Brazilianen en Haïtianen. Dit is allemaal meegenomen in het boek, dat is aangepast aan de tijd van nu. Volgens Lo A Njoe moet dit boek tenminste tien jaar meekunnen. “De nieuwe methode is geïntroduceerd vanaf 2010. Er is een atlas ontwikkeld, het gaat om een vervolgactie van het ministerie van Onderwijs,” vertelt hij.

Aan de nieuwe methode heeft de Ontwikkelingsdienst van het ministerie gewerkt maar ook leerkrachten, schoolleiders, studiebegeleiding, examenbureaus, ouders en zelfs de kinderen om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren, zegt Lo A Njoe. Hij benadrukt dat het om een totaal Surinaams product gaat. De eerste trainingsdag is speciaal voor leerkrachten die in het binnenland les zullen geven. Veel leerkrachten zitten in de vakantieperiode in Paramaribo. Het gaan naar het binnenland zou veel geld kosten. Het team gaat wel naar de districten zoals Brokopondo en Nickerie. Het gaat om ongeveer 800 Aardrijkskunde leerkrachten. De laatste trainingsdag is op 2 november. Alle boeken zijn reeds op de scholen en de leerkrachten kunnen zodra het schooljaar begint ermee werken.

Raoul Lith
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March