ABS heeft nog geen inflatiecijfer over juli en augustus
28 Sep 2016, 00:01
foto
Sieglien Valdink, hoofd Consumenten Prijsindexcijfers, achter de computer, terwijl enkele medewerkers toekijken. (Foto: Raoul Lith)


Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft nog geen inflatiecijfer gepubliceerd over de maanden juli en augustus. In juni was de inflatie ten opzichte van juni vorig jaar 63.8%. Sieglien Valdink, hoofd Consumenten Prijsindexcijfers, om uitleg hierover gevraagd, zegt aan Starnieuws dat een nieuw pakket van goederen wordt gevolgd. Het verwerken van de gegevens is nog steeds gaande, waardoor er geen nieuwe inflatiecijfers zijn gepubliceerd.

Valdink kan nu niet aangeven welke nieuwe items opgenomen zijn in het nieuwe pakket. De consumentenprijsindex (CPI) is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten, bestemd voor consumptieve doeleinden. Er zaten 297 items in het CPI-pakket dat tot juni is gevolgd. In april, mei en juni zijn beide pakketten gevolgd.

Bij het ABS is er ook een achterstand in het werk ontstaan, omdat de laatste maanden de werknemers laat zijn uitbetaald. Hierdoor is er niet optimaal gewerkt. Ook is het nieuwe bruto binnenland product (bbp) niet bekend, waardoor diverse zaken niet doorgerekend kunnen worden. Het leningenplafond moet uitgedrukt worden in procenten van het bbp.
Advertenties