Rusland bij 70 jaar NPS: Vermogen partij is vergeten
27 Sep 2016, 01:14
foto
Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, tijdens een persconferentie. (Foto: René Gompers)


“Men vergeet dat de koers door dezelfde mensen die de leiding nu hebben, eens boven de 3000 voor een Amerikaanse dollar is gebracht,” haalt Gregory Rusland, voorzitter van de NPS aan op een persconferentie. “Laat niemand u wat anders vertellen, wij en partners hebben ervoor gezorgd dat de koers teruggebracht is naar SRD 2,80 voor de US dollar, zonder IMF. De koers is jaren stabiel gebleven. Veel mensen vergeten dat.” Rusland is ervan overtuigd dat ondanks dat men het vermogen van de partij vergeten is, de NPS wederom een grote bijdrage kan leveren om het land uit de crisis te halen.

De NPS bestaat donderdag 70 jaar. Rusland toont aan de hand van een presentatie de wapenfeiten vanaf de oprichting aan. Toch worden de mijlpalen van de groene partij door de huidige machthebbers gebagatelliseerd, geeft hij aan. Veel van de projecten en ‘nieuwe ideeën’ zijn overgenomen van de NPS en haar partners, toont hij aan. “Wij hebben het begin gemaakt. We hebben ook gezien dat sommige grote projecten zijn stopgezet. Dan vraag je je af waar het geld dat voor ze bestemd was naar toe is gegaan. Sommige probeert men voort te zetten, maar dat gaat heel moeizaam.” Rusland zegt dat ook de samenleving heel veel van de NPS successen ‘for granted’ neemt. Sommige diensten, faciliteiten en voorzieningen zijn zo vanzelfsprekend geworden.

Srefidensi, huizenbouw, landelijke asfalteringsprojecten (zoals het verbeteren van de Oost-Westverbinding), ontsluiten van het binnenland over land en de lucht, liberaliseren vergunningsbeleid, de investeringswet van 2001, het vredesakkoord, herstel democratie, verbeteren van de inkomenspositie van de werkende Surinamers, herinrichten van de binnenstad, oeververdedigingen in Coronie en Commewijne, uitbreiding van het elektriciteitsnet, opengooien van de telecommunicatie, stabilisatie van de economie, de valutakoers laag houden en het versterken van de munteenheid, zijn enkele van de wapenfeiten die de groene partij en haar partners hebben neergezet, laat Rusland puntsgewijs zien.

“Men doet alsof deze dingen er nu pas komen, maar wij hebben de basis gelegd. Het moest alleen uitgevoerd worden. En om uit te voeren heb je geld nodig. Daarvoor heb je tijd nodig,” legt Rusland uit. Het beleid van deze regering is enorm mislukt. “We hebben gezien dat er met de NPS een stabiliteit was. Misschien ging het voor sommige mensen te traag. Maar er was duidelijke ontwikkeling. Je wist waarvoor je werkte, je kon plannen. Vandaag de dag is alles te grabbel gegooid.” Rusland vindt het een ‘bloody shame’ dat Suriname in dezelfde situatie als Venezuela terechtkomt. Er worden internationaal al vergelijkingen getrokken met het land.

De NPS gaat haar zeventigjarig bestaan niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Er zijn heel wat activiteiten gepland. “Wij weten dat de NPS in staat is het land uit het slop te halen,” zegt Rusland overtuigd. Daarom gaat de groene partij zich als nooit tevoren inzetten om terug te komen in het machtscentrum. Samenbundelen met gelijkdenkenden, ongeacht hun politieke kleur of organisatie, is een van de doelen. Uit de crisis komen, vereist samenbundeling en samenwerken, stelt Rusland.

René Gompers
Advertenties