Column: Politieke Borrelpraat 322
25 Sep 2016, 22:53
foto
President Desi Bouterse tijdens de persconferentie dinsdag.


“Hebben jullie dat gevolgd? Baas heeft gezegd dat het achteraf misschien toch niet zo een goed idee was geweest om met het IMF in zee te gaan.”
“Ach, rookgordijn, want 3 oktober nadert. Ze wisten dondersgoed wat ons te wachten stond, maar ze zaten goed klem met valuta en moesten snel-snel wat lenen om te voorkomen dat de boel hier na die mislukte valutaveilingen verder de afgrond in zou glijden.”
“Dus fu stuit a val.”
“Exact. En daar zijn ze min of meer in geslaagd; die koers is voorlopig redelijk stabiel.”
“Het zal nog stabieler worden als het volk hem en die club om hem heen naar huis schopt; zo zei hij zelf wat gaat gebeuren als hij toestaat dat de benzineprijs naar 9 SRD moet gaan.”
“Ziet die steriele club Ai-Em-effers dan niet dat je zulke robuuste veranderingen niet bam-bam-tam-tam kan doorvoeren?”
“Werkelijk, maar Baas erkent wel dat de IM-effers gewoon gelijk hebben: de benzine is te goedkoop.”
“Dat zal vooral aan onze grenzen flink wat smokkel veroorzaken.”
“Maar Baas wil ze duidelijk maken dat ze Fouterse zijn om van hem te eisen dat hij dat alles op korte termijn rechttrekt; we hebben meer tijd nodig om het stap-voor-stap te doen. Doe je dat in één klap, loopt de hele economie klem en dan schopt het volk hem echt wel naar huis.”
“En dat is wat velen natuurlijk wensen, vandaar dat ze zoveel mogelijk mensen oproepen en chaos willen creëren om dit wegschopproces te versnellen.”
“Ja, maar het is goed dat flink wat mensen op 3 oktober op straat komen, niet om het land uit zijn voegen te rukken, maar om flinke druk uit te oefenen op Bouta and the Boys. Als je hun maar hun gang laat gaan, krijg je weer een vreet n’a pot zoals na ’80, na ’95 en na 2010.”
“En wat is het nu dan? Zijn ze daarmee opgehouden?”
“Nu is het ‘vreet n’a lege potje.”
“Maar Boss zei duidelijk dat het IMF wel z’n voordelen heeft; ze hebben de regering doen zien waar zaken niet in place waren. En een lening aangaan met het IMF opent deuren naar andere financiële instellingen om geld te lenen.”
“Dus dan was de instap bij het IMF een opstap naar bijvoorbeeld de IsDB en wie weet wie nog meer.”
“Over berekenend gesproken! Maar een Malende Pieter heeft in een internationale digitale krant geschreven dat Baas gaat omkijken naar andere financiële bronnen.”
“Maar dat heeft hij toch in z’n persmonoloog gezegd?”
“Echt niet. En dat artikel is eenzijdig en manipulerend. Typisch zo een afgunstige bakra-persmuskiet die niet kan zien dat mijn glorieuze leider met z’n gedreven werkarmen dit geïsoleerd en in hokjes verdeeld gehouden land op het rechte spoor trekt.”
“Wat een holle-frasenpraat. En je zegt dit, omdat die journalist keihard de waarheid zegt over jouw lijder met lange ij. Onderbouw jouw kritiek op dat artikel.”
“Oké, je wil m’n argumenten, wel, wachte, look’a artikel dya tapu mi smartphone, kijk alvast naar de titel, die suggereert dat we dezelfde kant opgaan als Venezuela, omdat we er vlakbij gelegen zijn.”
“Ja, maar dat heb je vaker met die beknopte krantenkoppen.”
“O, zo praat je dat goed. Oké, dan komt er een foto uit 2014 van drie daklozen die in een opvanghuis hun ontbijt nuttigen. Weer een suggestie van: zo gaan Surinamers straks vermagerd in een opvangcentrum hun dagelijks brood moeten nuttigen.”
“Ach, zo een foto moet het lezerspubliek trekken, want die journalist wil toch gelezen worden?”
“Maar niet met zo een foto. En om de zaak dan op te jutten, worden er aan het begin meteen alle foute dingen van de week genoemd, en dan wordt een ondernemer aangehaald die z’n Texas-taste grill business opzegt en vertrekt, omdat z’n steak nu zo duur wordt, dat z’n klanten schrikken.”
“Maar dat is toch zo?”
“Kan best, maar waarom laat Malende Pieter ook niet ondernemers aan het woord die ondanks de gestegen prijzen toch blijven?”
“Maar als je Baas beluisterd hebt, heeft hij gezegd dat we meer tijd vragen van het IMF om de aanpassingen te plegen, en dat vind ik terecht.”
“Die man moet weg, mang, meteen! Dan zijn we meteen verlost van alle problemen in dit land. Weg mang, weg, weg, w…”
“Bewaar je stemgeluid voor 3 oktober; niet hier brullen als een zatlap.”
“Maar hebben jullie gemerkt dat er allerlei orga’s voor 3 oktober oproepen via bijvoorbeeld de sociale media? Er is nu ook een soort Burgercomité dat oproept.”
“Is die hetzelfde als SetiSranan en We zijn moe?”
“Ik denk het niet.”
“Straks krijg je ook: ‘We zijn dapper’, ‘Oen lob’bari’, ‘Je suis Haïtiaan’, ‘Geef me dat ding’ and so on.”
“Maar zien jullie hoe allerlei figuren azen op een flinke volksmassa om zo politieke macht te verkrijgen? Terecht zegt die Malende Pieter van je in dat artikel dat de opkomst gewoonlijk klein is en dat de oppositie verdeeld is.”
“En ik zeg: ze hebben geen inspirerende, charismatische leider. Een aantal wannebee-leidertjes keffen, kuffen, kaffen en koffen maar wat afgezaagde kritiek door elkaar.”
“Dat kan je niet zien, hè. Dat jouw glorieuze lijder met lange ij flink kritiek te slikken krijgt? Dan moet die overheid maar met een beleid komen dat de massa niet in de kou laat.”
“Maar dat doet mijn regering ook niet; kijk hoeveel groepen er zijn waarmee gepraat wordt.”
“Ja, soso taki, net als aan het begin van deze regeerperiode: men praat met iedereen, maar doet toch wat men wil. Da hoe dang?”
“Daarom blijf ik het zeggen: blijf druk op ze uitoefenen. Kijk, nu opeens is die verlaging van de belasting op het salaris van de ambtenaar doorgevoerd. Daarmee verlicht je de financiële beklemming van zeker 40.000 ambtenaren. Gaan die dan massaal op 3 oktober meeschreeuwen? Nee toch?”
“Dat dacht je! Je zal ze zien. We leggen het land lam. Kijk maar hoe die bushouders in Caracas de stad lamlegden. Geweldig vond ik dat.”
“Ja, mooi was dat. Maar hoe lang houd je dat vol? Want je verdient door te rijden, niet door te staken. En die Madurodam vliegt rustig naar het Oosten om met de Iraanse premier breed lachend op de foto te komen. Op zich wel een interessante ontwikkeling: die zuid-zuid olierelaties.”
“Ja, maar Baas heeft duidelijk gezegd: we proberen het met het IMF en als het te moeilijk wordt, gaan we wel uitkijken naar andere mogelijkheden. Maar, zegt hij, we willen ons voorlopig wel houden aan hun programma.”
“En die vraag over dat sociale gezicht van het IMF dat Baas ons aan het begin had voorgehouden, was heel goed. Eindelijk gaan journalisten scherpere vragen stellen en niet van die stomme: ‘Wat ging er in u om toen u…’-vragen.”
“Ben ik eens, goede vraag, maar na wat draai-draai kwam er wel een aardig tegenantwoord uit de bus. Met het aanvankelijk gestelde sociale gezicht van het IMF werd bedoeld dat ze aandacht hadden voor sociale projecten.”
“Maar hij moet die subsidies wel afbouwen.”
“Dat gaat hij doen, dus rij maar flink, want over een jaar zal de brandstof tot 9 srd per liter zijn aangepast.”
“Maar hij kan het niet laten met ludieke opmerkingen te komen, hoewel, dat is altijd zijn sterke kant geweest, fa a ben kies’a volk.”
“Welke opmerking bedoel je? Zeg geen zomaar dingen over mijn leider, neks met lange ij.”
“Toen hij het over ‘meneer de IMF’ had, zei hij: ‘die mannen lijken op Indianen: de hele dag praat je met ze en op het eind zeggen ze steeds weer: je moet subsidies afbouwen; je hebt getekend.”
”Luku suma e taki fu iendyi.”
“Mijn leider gaat het IMF leren hoe zij hun technisch perfecte aanpassingsprogramma een menselijk gezicht kunnen geven.”
“Wat een edel streven, ha, ha. Met die keiharde bankiers.”
“Maar die A-zie Gajezien heeft gezegd dat de president een Nobelprijs voor misleiding moet krijgen.”
“Maar laat Aziesje de Klokkenluider mij vertellen wat politiek dan wel is: rechttoe-rechtaan de ware waarheid van vooral je eigen partij zeggen? Dan haal je nooit meer dan een halve zetel.”
“Nou, zijn Orange-color party weet ook heel goed wat misleiding is. Die glorieuze, een eeuw geleden geboren wijlen voorzitter op z’n hoge sokkel op het Plein, met z’n voeten in het beton gegoten, wist daar alles van.”
“Hij en z’n glorieuze verbroederende broeder, ook op het plein te bewonderen, bedoel je. Die twee hebben de boel flink gepakt, totdat de ene teveel wilde en de andere een minder veeleisende coalitiepartner aanschafte. Toen was het: afgelopen met de verbroedering vanwege de verloedering.”
“Nou, ten minste heeft dat samen plunderen van de schatkist een etnisch gevecht tussen Afrikaners en Aziaten voorkomen, wat niet is gebeurd in Guyana.”
“Maar die komen nu wel vooruit, nog erbij via het IMF, dus het kan.”
“Maar hamar betah Chan Sang-taki doet goed zijn best om gelddeuren tot in India open te krijgen. Hij zegt: tijdens een crisis niet het hoofd buigen, maar gebruiken.”
“Gelijk heeft hij. Kijk hoe de Matawai hun gemeenschapsbos gaan beschermen en dat gaan cashen.”
“Maar ook op cultureel gebied komt men los: aan de ene kant een poolo boto wedstrijd met versierde korjalen, aan de andere kant een kar festival waar iedereen helpt de zegen gevende karren te trekken. Zo moeten we ook gezamenlijk die kar van dit mooie land vooruit trekken.”
“Ik denk dat we met dit soort activiteiten veel meer bereiken dan maar op straat te gaan schreeuwen dat Bouta weg moet.”
“Ja, ja, is goed. Laat’em maar blijven, dat wil je toch horen?”
”BMB, BMB, Bouta Moet Bl……”
“Een rondje blue label voor jou als jij je klepper dichthoudt.”
“Proost.”

Rappa