Regering ontvangt BvL en FOLS maandagmiddag
26 Sep 2016, 00:01
foto
Wilgo Valies, voorzitter van de BvL.


De Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) zijn voor maandagmiddag door de regering uitgenodigd voor een gesprek. Wilgo Valies, voorzitter van de BvL om een reactie gevraagd op de brief van vicepresident (vp) Ashwin Adhin, zegt aan Starnieuws dat hij de verwijten die gemaakt worden, niet begrijpt. "De BvL heeft zich gehouden aan zijn afspraken. Het is juist de overheid die de inflatiecorrectie nog niet heeft uitbetaald. Ook de ingangsdatum van de heffingskorting op het loon is niet correct uitgevoerd door de regering.

Valies merkt op dat de brief van de BvL op 11 juli is geschreven. De vp reageert er nu pas op, zonder zelfs een verontschuldiging voor de late reactie. Valies stelt dat de regering het akkoord heeft getekend. Achteraf voert de vp aan dat de datum van 31 mei niet haalbaar was en dat er daarvoor gewaarschuwd was door de regeringsadviseurs. "Als je het akkoord getekend hebt, dan moet je achteraf niet zeggen dat de datum niet haalbaar is. Dan moest je het niet hebben getekend," voert Valies aan. De deadline was een voorwaarde van de leden van de BvL om in te stemmen met het akkoord.

De koerscompensatie is door de regering gerealiseerd. De heffingskorting moest per medio februari ingaan. Dat is nog niet gebeurd en de vp erkent dat in zijn brief. De inflatiecorrectie had in augustus al uitbetaald moeten zijn. Dat is niet gebeurd. Hetzelfde geldt voor september. Per 1 oktober moet de herwaardering ingaan. Valies vindt het vreemd dat de regering stelt dat een vooroverleg niet noodzakelijk is, terwijl de BvL aangeeft dat dialoog noodzakelijk is.

Adhin geeft in zijn brief aan dat de BvL en de FOLS vertegenwoordigd zijn in de presidentiële commissie die de herwaardering van de onderwijsgevenden moet voorbereiden. "De BvL en de FOLS hebben elk één vertegenwoordiger in de commissie, terwijl er acht personen van de regering in zitten," geeft de vakbondsleider aan. De onderwijsbonden hebben één keer met de commissie om de tafel gezeten. De inflatiecorrectie wordt berekend op basis van cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek. De inflatie over juli is nog niet bekendgemaakt. Valies kijkt uit naar wat de regering tijdens het onderhoud zal melden.


Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April