Minister Dogojo doet verslag aan VN Kinderechten Comité
25 Sep 2016, 09:25
foto
De Surinaamse delegatie in Genève, Zwitserland.


Het Verenigde Naties (VN) Kinderrechten Comité zal zijn bevindingen en aanbevelingen, bekend op de rapportage van Suriname en de overige landen, op 6 oktober 2016 uitbrengen. Hierna kunnen de instituten belast met het kinderrechtenbeleid gericht werken aan deze bevindingen. Een delegatie onder leiding van de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Joan Dogojo, heeft in Genève het kinderrechtenbeleid van Suriname en de uitvoering daarvan verdedigd. Na negen jaar rapporteert Suriname aan het VN Kinderrechten Comité.

Tijdens de ‘73th Session of the Committee on the Rights of the Child’ is Suriname tijdens een interactieve sessie door het VN Kinderrechten Comité getoetst op de situatie van kinderrechten en de uitvoering van het Kinderrechtenverdrag. Het gecombineerde 3e en 4e landenrapport over kinderrechten diende hierbij als leidraad, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Zaken die te maken hebben met het beleid van de overheid zijn aan de orde gesteld. Het gaat onder andere om onderwijs en gezondheidszorg voor kinderen in het binnenland, de situatie van kinderen met een beperking in opvanginstellingen, kinderarbeid, de ontwikkelingen over de Wet Opvanginstellingen en de diverse mechanismen over een integraal kinderbeleid.

Eveneens is erop gewezen dat Suriname de Optionele Protocollen behorende bij het Kinderrechtenverdrag, met name, het Protocol van 25 mei 2000 dat de betrokkenheid van kinderen in gewapende conflicten behandeld, spoedig dient te ratificeren. Het Optionele Protocol inzake Kinderhandel, Kinderprostitutie en Kinderpornografie is reeds geratificeerd. Op korte termijn zal ook hierover gerapporteerd worden aan het VN Kinderrechten Comité.

Evenals de overige 195 landen, die ook partij zijn bij het kinderrechtenverdrag, heeft Suriname de verplichting om periodiek te rapporteren aan het VN Kinderrechten Comité. Suriname is sinds 1993 partij bij het Kinderrechtenverdag. In 2007 heeft Suriname voor het laatst gerapporteerd aan het VN Kinderrechten Comité.

Het VN Kinderrechten Comité bestaat uit achttien onafhankelijke experts die belast zijn met de monitoring van de uitvoering van het Kinderrechtenverdrag door alle partijstaten. Tevens is dit Comité belast met de monitoring van de uitvoering van de Optionele Protocollen behorende bij het Kinderrechtenverdrag door de partijstaten.

Naast de ingediende landenrapporten, worden ook eventueel ingediende schaduwrapporten van NGO’s meegenomen bij de besprekingen met de partijstaten.

De delegatie bestond verder uit Lilian Ferrier, voorzitter van de Presidentiële Werkgroep Integraal Kinder- en Jeugdbeleid, Clyde Soetodirijo, wnd. hoofd Bureau Rechten van het Kind, Rebekka Brown-Kortram, wnd. hoofd Bureau Opvanginstellingen en Meryll Malone van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April