Regering verwacht dat ook BvL zich houdt aan afspraken
25 Sep 2016, 00:01
foto


Vicepresident Ashwin Adhin heeft in reactie op een schrijven van de Bond van Leraren (BvL) meegedeeld dat de regering twee van de drie afspraken die gemaakt zijn met de onderwijsbonden reeds is nagekomen. Over het derde punt, de uitbetaling van de inflatiecorrectie over augustus en september 2016, zal minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, binnenkort contact opnemen met de BvL en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname.

De vicepresident (vp) stelt dat in december vorig jaar aan alle onderwijsgevenden de tijdelijke verhoging van SRD 100 per maand in de vorm van een onbelaste toelage is uitgekeerd. In mei is de tijdelijke verhoging van een heffingskorting van SRD 125 als een onbelaste toelage ook verstrekt aan leerkrachten. De regering erkent dat de ingangsdatum voor de onderwijsgevenden 15 februari moet zijn. Dit zal worden hersteld.

De regering onderschrijft dat de presidentiële werkgroep 'Voorbereiding Implementatie Herwaardering' op 31 mei geen eindrapport heeft uitgebracht. In de brief aan BvL-voorzitter Wilgo Valies zegt de vicepresident dat in deze werkgroep ook vertegenwoordigers van de FOLS en de BvL zitting hebben. Benadrukt wordt dat aan de BvL was aangegeven dat 31 mei onderwijskundig, juridisch en administratief niet verantwoord en uitvoerbaar was om het werk te voltooien. Volgens de vicepresident stond Valies er op dat de einddatum opgenomen moest worden in de overeenkomst, omdat de leden van de BvL dat een noodzakelijke voorwaarde vonden. Valies zou gesteld hebben dat als het eindadvies niet af was, de werkgroep de werkzaamheden kon voortzetten. Adhin vindt het vreemd dat terwijl leden van de onderwijsbonden deel uitmaken van de werkgroep, de BvL de regering verwijt dat er "op geen enkele wijze gecommuniceerd" is. De vp vraagt zich af op wie "deze ingebrekestelling", betrekking heeft. De regering vindt dat er geen vooroverleg nodig is, waar de BvL om heeft gevraagd.

De vp zegt goede nota te nemen van het beroep van de BvL om zich te houden aan gemaakte afspraken. "De regering verwacht dat u zich eveneens aan alle afspraken met u en toezeggingen door u aan haar gedaan, zult houden," schrijft de vp aan de voorzitter van de BvL, Wilgo Valies.
Advertenties