Proces verzelfstandigen strafinrichtingen in volle gang
25 Sep 2016, 07:22
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos met het stichtingsbestuur beheer en exploitatie strafinrichtingen. (Foto: Raoul Lith)


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft formeel het stichtingsbestuur geïnstalleerd voor het beheer en de exploitatie van de penitentiaire strafinrichtingen. Ze legt uit dat het onderdeel is van het beleid dat deze inrichtingen verzelfstandigd worden. Dit proces is sinds januari van start gegaan.

De stichting is volgens Van Dijk-Silos een instrument van het ministerie van Justitie en Politie om controle uit te oefenen op de manier waarop de directeuren van de strafinrichtingen hun inrichting exploiteren en beheren. Hun eerste taak is om goede afspraken te maken met de directeuren over een exploitatiebegroting, een verslag van inkomsten en uitgaven en een begroting. Er is dit jaar geen geld voor exploitatie ontvangen en de directeuren hebben al negen maanden hun inrichting gedraaid met inkomsten die ze zelf hebben verdiend. “Het heeft gewerkt, ze hebben elkaar geholpen. Dat is geweldig, dat geeft aan dat die drive er is. Alleen moet het nu goed gestructureerd worden," zegt de minister. Er moet een duidelijk beleid zijn en controle op het beheer van de gelden.

Re-integratie
Het geld dat verdiend wordt, moet ook ten goede komen aan de re-integratie, aan de gedetineerden die ook wat extra geld krijgen wanneer ze werken in de projecten. Op grond daarvan zal de kwestie van alternatieve straffen daadwerkelijk uitgewerkt moeten worden zodat de gedetineerden ook veroordeeld kunnen worden tot taakstraffen, zegt de bewindsvrouw.

Van Dijk-Silos zegt dat ze, aan het begin van haar ministerschap, niet gedacht had dat delinquentenzorg haar meest enthousiaste project zou worden welke ze zou aanpakken. Ze loopt warm van de mogelijkheden en de kans die geeft aan delinquenten om terug te keren naar de maatschappij. De installatie is volgens de JusPol minister een belangrijke mijlpaal die helemaal voldoet aan international ontwikkelingen over penitentiaire inrichtingen, waarbij ze dus voor zichzelf moeten zorgen. Binnen dit geheel moet ook de re-integratie van de gedetineerden in de samenleving plaatsvinden. Het recidive, de terugval in misdadigheid, moet mede hiermee zwaar verminderd worden.

Bestuur
Als voorzitter van het stichtingsbestuur is de waarnemend directeur van Justitie en Politie alsook van Operationele Zaken, Humphrey Tjin Liep Sjie, benoemd. De minister deelt mee dat ook een vertegenwoordiging van de bond van penitentiaire ambtenaren in het stichtingsbestuur is gevraagd. Zij legt uit dat dit niet wordt opgelegd, maar een verzoek is geweest naar de bond, die als partner wordt beschouwd.

De minister stelt dat vanwege de geaardheid van het Huis van Bewaring, het niet voorkomt in het traject. Hier is een hele discussie gevoerd. Er worden daar mensen opgesloten die wachten op hoger beroep, en dus nog geen gedetineerden zijn maar arrestanten, mensen die een vermoedelijk strafbaar feit hebben gepleegd. Dat is de voorfase, waarbij men nog niet gestraft is. Je kan die dus geen taakstraffen opleggen, omdat hun schuld nog bewezen moet worden. Het huis van bewaring is waar de arrestanten geplaatst worden.

Raoul Lith
Advertenties