Abdoel: Thema's conferentie WTO belangrijk voor DNA
24 Sep 2016, 06:32
foto
Assembleelid Amzad Abdoel


De Assembleeleen Amzad Abdoel (delegatieleider), Diana Pokie en Diepakkoemar Chitan nemen deel aan de conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) die in Genève, Zwitserland, wordt gehouden. Abdoel om het belang van deze dienstreis gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de conferentie gezien moet worden als vervolg op de jaarlijkse sessie van de parlementaire conferentie over WTO, die in Nairobi is gehouden in juni. Hier heeft Suriname ook aan deelgenomen. De issues die toen speelden, zullen nu diepgaand worden besproken.

Deze conferentie in Nairobi had als thema: het toekomstbeeld van WTO. De Nairobi package bevat volgens Abdoel belangrijke voorwaarden/elementen voor de agrarische sector, die indien uitgevoerd worden de ontwikkelingslanden vooral ten goede zullen komen. De conclusie over Information Technology Agreement heeft ook uitgewezen dat het belang van multilaterale onderhandelingen in verschillende formats en mogelijkheden, maakt dat het belangrijk is voor WTO om te presteren. Daarom werd de ratificatie van de Trade Facilitation Agreement (FTA) flink gepromoot. Op de conferentie heeft Suriname ook een statement gemaakt, waarbij gevraagd werd naar de voordelen van TFA voor vooral kleine economieën. Suriname heeft de TFA nog niet geratificeerd waardoor deze nog niet in werking kan treden.

Er is ook een aantal andere issues behandeld. In deze conferentie had alleen de vaste vertegenwoordiger van DNA, Abdoel voor WTO geparticipeerd.
De conferentie die nu gehouden zal worden van 27-30 september zullen diverse thema’s worden behandeld. Deze zijn: Thema 1: Hoe kunnen parlementen bijdragen aan het waarborgen van de inclusiviteit en de duurzaamheid van de 'global value chains'. Thema 2: Welke zijn de tools die ter beschikking zijn om duurzaam milieu- en sociale praktijken en beleidskaders te bevorderen. Thema 3: Het bespreken hoe een breder scala van individuen en bedrijven kunnen deelnemen aan handelssystemen en hoe de regels van WTO kunnen helpen zorgen dat iedereen profiteert van de handel, om duurzame groei en werkgelegenheid voor zowel mannen als vrouwen te bevorderen.

Deze drie thema’s zijn zeer belangrijk volgens Abdoel en zullen diepgaand worden behandeld. Het doel van de bijeenkomst is om te komen met 'evidence-based' voorstellen voor het verbeteren van de efficiëntie van de parlementaire controle op het internationale handelssysteem in het tijdperk van 'global value chains' en wereldwijde economische netwerken.
'Global value chains' hebben de wereldhandel getransformeerd en zijn uitgegroeid tot een belangrijke kenmerk van de wereldwijde productie patronen, beklemtoont Abdoel. Door onvoldoende beschikken van gegevens over de werkelijke gevolgen van deze wijziging op handelsbeleid, proberen wetgevers nu inzicht te krijgen in wat voor soort handelsbeleid toegepast moet worden. Het handelsbeleid zal ervoor moeten zorgen dat wereld waardeketens dienen tot het verzekeren van de doelstellingen van inclusieve en duurzame groei en werkgelegenheid. Genderbeleid speelt ook een belangrijke rol. De delegatie keert op 29 september terug.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April