VS start met volledige deportaties illegale Haïtianen
24 Sep 2016, 01:04
foto
De toestroom van illegale Haitianen bij de grensovergang San Ysidro heeft ertoe geleid dat de VS de deportaties van deze groep heeft opgevoerd.


De Amerikaanse overheid gaat volledige deportaties van illegale Haïtiaanse immigranten hervatten. Daarmee reageert de Verenigde Staten op de buitengewone golf van Haïtiaanse immigranten die het land binnenkomen.

Nadat een aardbeving in 2010 grote delen van Haïti had verwoest, had de VS de deportaties stopgezet. De Amerikanen vonden tot dan dat het terugsturen van de Haïtiaanse staatsburgers in een tijd van grote instabiliteit, hun leven in gevaar zou brengen. Een jaar later werden de deportaties gedeeltelijk hervat en waren gericht op mensen die waren veroordeeld voor ernstige misdrijven of die een bedreiging vormden voor de nationale veiligheid.

Maar sinds mei trekken duizenden Haïtiaanse migranten die naar Brazilië waren verhuisd op zoek naar werk, naar het noorden. Ze reizen meestal door het land en passeren Amerikaanse grensovergangen die leiden naar Zuid-Californië. Weinigen zijn in het bezit van Amerikaanse visa, maar ze zijn bijna allemaal toegelaten om de VS binnen te komen. Het was immigratie-ambtenaren verboden om gebruik te maken van de zogenoemde fast-track procedure bij de niet gedocumenteerde aankomsten. De regel maakt deel uit van het gewijzigde deportatiebeleid.

In plaats daarvan werden de migranten in een langzamer deportatieproces geplaatst met de afspraak dat ze op een later tijdstip voor de immigratierechter moesten verschijnen. Begin juni hebben de meesten toestemming gekregen om in het land te blijven voor ongeveer drie jaar onder een humanitaire bepaling voor allochtonen. Met de volledige hervatting van de deportaties, die donderdag in werking is getreden, zullen Haïtianen die aan de grens komen zonder visum, in een versnelde deportatieprocedure worden gezet.

Volgens de minister van Binnenlandse Veiligheid, Jeh Johnson, zijn de omstandigheden in Haïti “voldoende verbeterd om de Amerikaanse regering in staat te stellen Haïtianen op een meer regelmatige basis terug te sturen.” In zijn verklaring maakt hij geen melding van de recente toestroom van Haïtianen langs de zuidwestelijke grens. De immigratiestroom langs deze grens is een belangrijke factor bij het nieuw besluit van de VS.

Sinds vorig jaar oktober zijn meer dan 5.000 Haïtianen zonder visum de grens bij San Ysidro die Tijuana, Mexico verbindt met San Diego gepasseerd. Gedurende het heel jaar 2015 waren 339 Haïtianen zonder visum aangekomen bij de San Ysidro grens. Er wordt geschat dat nog eens 4.000 tot 6.000 Haïtianen vanuit Brazilië op weg zijn naar San Diego. De cijfers zijn gebaseerd op schattingen van schuilplaatsen langs de Brazilië-Mexico trekroute.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April