Hofwijks: Oproep 3 oktober kan 'officieel' worden
23 Sep 2016, 06:36
foto
Curtis Hofwijks van 'We Zijn Moe'.


Op social media wordt er al enkele dagen een oproep gedaan om op 3 oktober het land lam te leggen. Het is niet duidelijk wie de ‘post’ heeft geplaatst. Het voornemen wordt wel ondersteund door het Burgercollectief. Er worden voorbereidingen getroffen om de oproep ‘officieel’ te maken, deelt Curtis Hofwijks, leider van We Zijn Moe, mee.

We Zijn Moe maakt deel uit van het Burgercollectief dat als doel heeft om een massa te mobiliseren. Daarmee zal de regering duidelijk gemaakt worden, dat zij het roer moet omgooien of opstappen. “Dat de massa op de been komt, is doorslaggevend om het juiste resultaat te bereiken,” stelt Hofwijks. “Daarom ondersteunen we de oproep. We staan achter elke actie die gericht is tegen het beleid,” geeft hij aan. “Het maakt ons niet uit welke groep het lukt om de verandering te brengen. Onze steun hebben ze.”

Hofwijks geeft aan dat de regering wel gevoelig is voor protesten vanuit de samenleving. Zo zijn bijvoorbeeld bepaalde maatregelen na hevige protesten, en zelfs bij aankondigingen van acties, teruggedraaid. De verhoogde tarieven van de toeristenkaart en elektriciteit zijn daar enkele voorbeelden van, deelt hij mee. "Maar door koppigheid zet de regering zichzelf en de ontwikkeling van het land vast." Hofwijks merkt op dat president Desi Bouterse met zijn recente uitspraken over IMF weer eens de aandacht probeert af te leiden. Bouterse vindt de werkwijze van de instelling 'koud, berekenend' en dat het geen rekening houdt met zijn politieke positie. “Hij bluft alweer en probeert de schuld van zich af te schuiven,” vindt Hofwijks. “Ons is steeds voorgehouden dat het een Surinaams plan is en dat IMF tegenwoordig anders werkt. Nu er mogelijk US$ 1,8 miljard van de IsDB binnengehaald kan worden, mogelijk omdat niets nog concreet is, wil hij anders praten.”

De oproep, 'Alles Plat', zou een heel goed moment zijn om de kracht van het volk te meten, merkt Hofwijks op. Deelname van de vakbeweging is hierbij van groot belang, maar daar is er een grote verdeeldheid, geeft hij aan. “Het is gebleken dat sommige vakbondsleiders direct of indirect zijn geaccommodeerd door de machthebbers. Daardoor worden de belangen van hun bondsleden gedeeltelijk of helemaal, niet behartigd. Er heerst daarom een grote verdeeldheid, ze zijn dan niet in staat een vuist te maken, wat weer zijn beslag heeft op de deelname aan protestdemonstraties.” Het Burgercollectief gaat gesprekken voeren met de vakbeweging en andere groepen. De kans dat de Bond van Leraren meedoet is groot, aangezien er niets aan de situatie verandert, deelt hij voorzichtig mee. “We ondersteunen de oproep. Ik kan nu niet veel zeggen erover, maar wanneer het zover is, gaan we officieel de oproep doen,” kondigt Hofwijks aan.

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April