Caricom statistiek-deskundigen trainen ABS-medewerkers
23 Sep 2016, 02:58
foto
Kim Williams en Indira Persaud (zittend), deskundigen van Caricom en medewerkers van het ABS. (Foto: Raoul Lith)


Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) had drie dagen een Caricom missie op bezoek. Er is een workshop gehouden om te brainstormen over beschikbare data, samenwerking tussen instituten, en methoden van dataverzameling. De nadruk wordt gelegd op sociale en gender indicatoren, gendergelijkheid en de sustainable development goals (SDG’s).

De deskundigen Indira Persaud en Kim Williams van het statistiekprogramma van de Caricom zeggen onder de indruk te zijn van de werkwijze van het ABS. Het belangrijkste doel van de training is capaciteitsversterking bij het verzamelen en verwerken van sociale statistieken en het bevorderen van de samenwerking. Bij de sociale statistieken gaat het om klimaat en milieu, transport & verkeer, werkgelegenheid & arbeidsveiligheid, onderwijs, sociale verzekeringen, gezondheidszorg, overheidsfinanciën en criminaliteit.

Jo Ann Keenswijk van het ABS zegt dat er een gezonde dataflow en informatiewisseling is tussen de verschillende statistiekafdelingen van stakeholders en het ABS. Wat verbeterd moet worden, zijn de analyse vaardigheden, geeft Keenswijk aan. Er is zoveel data beschikbaar, maar er moet volgens haar gewerkt worden aan wat eruit gehaald kan worden.

De delegatie heeft tijdens het bezoek verschillende dataverschaffers gesproken over onder andere de problemen en best practices. Ook het belang van de samenwerking tussen de verschillende ministeries en het Statistiekbureau als autoriteit, is benadrukt. Dit is om de data zo goed mogelijk te presenteren als land zowel nationaal en internationaal. Er zullen volgens haar vervolgsessies plaatsvinden na een evaluatie van de Caricom.

Raoul Lith
Advertenties