Verkoop schoolspullen minder dan vorig jaar
23 Sep 2016, 08:32
foto
Manager van Lucky Store, Vikash Sewdien, bevestigt dat er veel minder schoolspullen worden gekocht. (Foto: Raoul Lith)


Cristine die schoolinkopen aan het doen is met haar twee kinderen, vertelt aan Starnieuws dat ze het afgelopen jaar veel meer met haar geld kon kopen dan nu. “Nu ga je met SRD 500, maar met een zak weg. Het is veel zwaarder geworden. Vooral als je meer dan een kind hebt.” Ze legt uit dat ze nu erop let dat ze spullen koopt, die het hele jaar mee kunnen. "Ik denk dat de winkeliers er ook mee te kampen hebben. Iedereen heeft het moeilijk, zucht ze.

Manager van Lucky Store, Vikash Sewdien, deelt mee dat het bedrijf de afgelopen periode een positieve ontwikkeling ondergaan heeft en uitgebreid is. Toch is de verkoop erg achteruit gegaan. “Je ziet duidelijk dat de aanloop veel minder is geworden dan de afgelopen jaren. We verwachten dat de laatste week van de maand drukker wordt en we meer aanloop krijgen. We hebben van alles nog op de rekken staan. Het bedrijf heeft er bewust voor gekozen om prijzen niet drastisch te verhogen, maar liever te genieten van een kleine winst om zo toch te kunnen verkopen. We zijn niet gaan werken met de dagkoers, het heeft geen zin om hoge prijzen te hanteren en dan zit je met de spullen", legt Sewdien uit. Er is volgens hem een breed assortiment, ook qua prijzen waaruit de consument kan kiezen. “Klanten kopen hoognodige spullen zoals kleding, schrijfgerei en schriften. Het is moeilijk voor iedereen. Het valt op dat mensen duidelijk minder kopen. Waar men gewend was om bijvoorbeeld vier uniform hemden te kopen, koopt men nu twee. Sewdien zegt ook dat er veel eerder gekocht is en in delen, zodat de mensen uiteindelijk wel alles hebben.

Veel op krediet
Sila Oemar, die de familiewinkel M. Oemar aan de Jodenbreestraat leidt, geeft aan dat mensen wel schoolspullen komen kopen, maar veel minder. “Sommigen hebben een groot gezin, ze redden het gewoon niet met hun salaris.” Oemar zegt dat ze naar alternatieven zoeken voor goedkopere producten, maar dat de kwaliteit van hun producten belangrijk is. “Je wil als winkelier toch een goed product blijven aanbieden.” Oemar vertelt dat ze wel vaste klanten heeft die tevreden zijn over het assortiment en regelmatig de winkel bezoeken, alleen kopen ze gewoon wat minder. “Ze hebben een relatie met ons bedrijf en we hebben persoonlijk contact, misschien omdat we ook zelf in de zaak staan, is er verbondenheid.” Oemar deelt mee dat er nu ook meer op krediet wordt gekocht en dat andere winkels werken met waardebonnen van grote bedrijven en termijnbetalingen.

Shane en Janice die dit jaar naar het VWO gaan, hebben jobs gedaan om zelf schoolspullen aan te kunnen schaffen. “We hebben gemerkt dat de tijd hard is geworden en hebben ervoor gekozen om zo de situatie voor de ouders te verlichten,” zegt Shane. Janice merkt op dat het zo niet verder kan gaan. “Er zijn gezinnen met meerdere kinderen. Hoe gaan zij om met die crisis”.

Raoul Lith
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April