Burgercollectief wil deze regering niet meer
22 Sep 2016, 16:57
foto
Het Burgercollectief heeft zich vandaag gepresenteerd. Aan het woord is Wim Bakker van Seti SRnan. (Foto: René Gompers)


De situatie in het land zal alleen maar erger worden zolang het volk niet durft de regering onder leiding van president Desi Bouterse, tot orde te roepen. De tijd van 'thuis zitten en klagen', is voorbij. De barslechte situatie maakt acties voeren noodzakelijk. Het ligt aan het volk om het tij te keren. Het bundelen van alle organisaties en personen die verandering willen, is daarbij essentieel. Daarom is het Burgercollectief opgericht, delen de initiatiefnemers mee. De organisatie is vandaag in theater Unique geproclameerd.

Het Burgercollectief bestaat vooralsnog uit We Zijn Moe, Seti SRnan, stichting 8 December 1982 en de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen (Akmos). De organisatie wordt ondersteund door DA’91. Het collectief heeft zich ten doel gesteld “het mobiliseren van het volk om een krachtig signaal naar de regering te sturen dat het meer dan genoeg is geweest.” Sham Binda, voorzitter van de Akmos gaat daar dieper op in. “Kow tak a san krin. Unu no wan a regering nanga den man dies moro. Ze zijn niet in staat om ons naar grotere hoogtes te brengen,” stelt hij resoluut. “We gaan niet alleen met de massa werken. De Assembleeleden, ook van de coalitie moeten bewust worden gemaakt dat ze niet langer dekmantel zijn voor mensen die corrupt en op macht uit zijn. We gaan ze oproepen om het volk niet in de steek te laten, om zich niet meer als stemvee te laten gebruiken in het hoogste college van Staat.”

Het Burgercollectief is zich er terdege van bewust dat menigeen sceptisch is over het actievoeren omdat er geen alternatief wordt gepresenteerd. Wim Bakker van Seti Srnan voert aan dat het alternatief door het volk zelf bepaald wordt. Dat de situatie aanhoudt, ligt ook aan het volk. Hij stelt dat net zoals het volk de regering duidelijk zal maken dat het uit deze situatie wil, zal het ook zelf het alternatief bepalen. Hij is ervan overtuigd dat bij een eventueel machtsvacuüm het gat heel snel gevuld zal worden door de aanwezige kennis en kunde in het land.

“Het gaat erom dat Surinamers wakker worden en opstaan. Dat ze zeggen “dit wil ik niet langer. Dat ze moed krijgen. Daar gaat het primair om in deze fase,” benadrukt Bakker. Het volk heeft maar zoveel geduld, stellen de sprekers. Er wordt verwezen naar de dagen waarin Jules Wijdenbosch is afgewezen. De organisatie is ervan overtuigd dat de beweging zal groeien. Curtis Hofwijks heeft het voorbeeld gesteld, haalt Bakker aan. “Alles is begonnen met Curtis. Hij heeft als eerst gedurfd op te komen, in zijn eentje. Dat heeft heel veel teweeg gebracht. Die ene actie heeft geresulteerd in dit collectief.”

Het Burgercollectief gaat in alle districten vergaderingen organiseren. Er zal van gedachten gewisseld worden over de situatie, over een alternatief en op welke manieren geprotesteerd zal worden. Volgende week brengt het Burgercollectief een bezoek aan Commewijne. Daarna aan Klaaskreek en omgeving. “Iedereen voelt het,” merkt Bryan Boerleider van We Zijn Moe op. “Iedereen mag zich komen aansluiten. We geven het podium om je stem te laten horen. Ook aan hen die op de NDP hebben gestemd. Omdat dit wat nu gebeurd, niet is waarvoor ze gestemd hebben. Dubai is niet gekomen.”

René Gompers
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April