Haïti treft veiligheidsmaatregelen consulaat Suriname
22 Sep 2016, 14:04
foto
Minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken en haar Haïtiaanse ambtgenoot Pierrot Delienne op de Permanente missie van Haïti. (Foto: James Hercule)


Haïti zal urgent stappen nemen om de veiligheidssituatie bij de Surinaamse diplomatieke vertegenwoordiging in Port-au-Prince te garanderen. Minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken heeft tijdens een gesprek met haar Haïtiaanse collega, Pierrot Delienne, haar ernstige bezorgdheid geuit over de veiligheid van het consulaat van Suriname in Port-au-Prince.

Badrisingh heeft gesteld dat ook de veiligheid van het ambassadepersoneel in Haïti niet is gegarandeerd en dat het kantoor noodgedwongen tijdelijk moest sluiten. Suriname heeft problemen met de plotselinge grote toestroom van Haïtianen die het land als toerist bezoekt. Het overgrote deel van deze groep overschrijdt de toegestane maximale verblijftijd van drie maanden en keert maar niet terug naar Haïti.

Op basis hiervan heeft Suriname besloten de toeristenkaart voor Haïtiaanse staatsburgers in te trekken en weer de visumplicht in te stellen. Volgens Badrising is hierbij rekening gehouden met wat algemeen binnen de Caricom geldt, nu geldt de visumplicht voor iedereen behalve houders van diplomatieke en dienstpaspoorten.

Het gesprek tussen Badrisingh en Delienne heeft gisteren plaatsgevonden in de marge van de 71e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Beide functionarissen hebben elkaar ontmoet op de permanente missie van Haïti. Beide landen onderkennen de positieve bijdrage die de Haïtiaanse gemeenschap levert in Suriname. Ook de goede en vriendschappelijke relaties tussen elkaars regeringen en volkeren, zowel binnen de Caricom als internationaal erkennen beide ministers, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April