Kranslegging en lezing op 100e geboortedag Lachmon
22 Sep 2016, 10:04
foto
Het volkslied wordt gezongen voordat de lezing begint over de rol en betekenis van Jagernath Lachmon voor VHP en Suriname.


De VHP heeft woensdagavond de 100e geboortedag herdacht van haar oprichter en legendarische leider Jagernath Lachmon. Er zijn kransen gelegd bij het standbeeld op het partijterrein. Ramdien Sardjoe (ex-voorzitter van de partij) en historicus Maurits Hassankhan hebben een beeld van het leven en de politieke carrière van Lachmon geschetst. Zij stonden stil bij Lachmons gedachtegoed, zijn rol en bijdrage in vooral crises perioden en datgene wat hem doet onderscheiden en heeft doen gelden als de ‘staatsman’.

VHP-voorzitter Chan Santokhi was niet aanwezig tijdens de activiteiten omdat hij uitlandig is. Bij de kranslegging zei waarnemend voorzitter Glenn Oehlers, dat met het hangen van kransen en het strooien van bloemen, Lachmon op kleurrijke wijze wordt herdacht. Hem wordt op deze wijze dank gezegd voor alles wat hij gedaan heeft voor land en volk. Zijn erf- en gedachtegoed wordt op deze manier levendig gehouden.

“Lachmon heeft als politicus Suriname kunnen behoeden voor grote spanningen tussen de bevolkingsgroepen en ook tegen de coupplegers van 1980. Zijn nalatenschap bestaat uit de verschillende momenten van optreden als staatsman, als behoeder van de democratie en rechtsstaat, herstel van economische en monetaire chaos, en gedachteontwikkelaar als aanhanger van de verbroederingspolitiek," memoreerde Oehlers de oprichter van de partij.

Lachmon is ruim 52 jaar lang politiek-leider geweest van de VHP en heeft door de jaren heen politieke structuren ontwikkeld voor participatie, betrokkenheid en ontwikkeling van de huidige generatie politici. Hij is voor meer dan een halve eeuw een bepalend gezicht geweest voor de politieke ontwikkeling en parlementaire inzet van Suriname. "We putten ook kracht, inspiratie en wijsheid uit van onze gewezen politieke leider om in deze moeilijke tijden in Suriname onze verantwoordelijkheden jegens de samenleving waar te kunnen maken als grootste oppositiepartij in Suriname," zei waarnemend voorzitter Oehlers.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April