Noodtoestand Charlotte (VS) te midden van protesten
22 Sep 2016, 18:48
foto
Sommige journalisten zijn ook aangevallen door demonstranten in Charlotte op de tweede nacht van protesten. (Foto: Reuters)


De gouverneur van North Carolina heeft de noodtoestand in de stad Charlotte uitgeroepen, nadat er tijdens een tweede nacht geweld is uitgebroken. Het is al de tweede dag dat er protesten zijn nadat een politieagent een zwarte man had doodgeschoten.

Keith Lamont Scott is dinsdag door een zwarte officier doodgeschoten. Eén demonstrant is in een kritieke toestand na een schietpartij tussen twee burgers. Scott is de derde zwarte man die in een week tijd is doodgeschoten door Amerikaanse politieagenten. Dergelijke schietpartijen hebben geleid tot landelijke protesten.

De oproerpolitie heeft traangas gebruikt in Charlotte toen ze met honderden demonstranten werden geconfronteerd. Vier agenten zijn gewond geraakt. Eerder had gouverneur Pat McCrory van North Carolina gezegd dat hij initiatieven had ondernomen om de nationale garde en de snelwegpatrouille in te zetten bij de protesten. “Elk geweld gericht op onze politieagenten of vernieling van eigendommen van burgers zal niet worden getolereerd."

De demonstranten zijn boos dat de 43-jarige Scott dinsdagmiddag onder verdachte omstandigheden bij een flatgebouw is doodgeschoten door de politie. De agenten waren bezig met een arrestatiebevel voor een ander persoon toen ze volgens hun verklaring zagen dat Scott uit een auto stapte met een pistool. De agenten zeggen dat ze Scott herhaaldelijk hebben gezegd om zijn pistool te laten vallen, voordat hij werd neergeschoten. Zijn familie zegt echter dat Scott een boek aan het lezen was terwijl hij wachtte op de schoolbus waarin zijn zoon zat. Videobeelden van het incident zijn niet vrijgegeven voor het publiek.

Het is legaal om openlijk een pistool te dragen in North Carolina, maar er is een speciale vergunning vereist om een wapen verborgen te dragen.

De noodtoestand is uitgeroepen nadat relschoppers slaags raakten met de politie, ze ramen vernielden en kleine branden stichtten. De tweede nacht van protesten was vreedzaam begonnen, maar de demonstratie werd onderbroken door geweervuur, waarbij een man in de menigte gewond raakte. Aanvankelijk werd gezegd dat de man was gedood, maar later werd verduidelijkt dat hij ernstig gewond was.

Vanaf dat moment gooiden demonstranten met flessen en vuurwerk naar de agenten die stonden opgesteld. De politie vuurde met traangas en flits granaten om de menigte af te weren. Er is gemeld dat journalisten ook zijn aangevallen. Een verslaggever en cameraman moesten naar het ziekenhuis voor behandeling.

De politie in Charlotte verdedigt zijn actie op het overlijden van Scott en blijft erbij dat hij herhaaldelijk is aangemaand om zijn wapen te laten vallen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April