Buschauffeurs creëren chaos in Caracas
22 Sep 2016, 11:50
foto
De straten in Caracas zijn geblokkeerd door de voertuigen van buschauffeurs. (Foto: AFP)


Buschauffeurs hebben de Venezolaanse hoofdstad Caracas woensdag gedurende acht uur verlamd. Ze hadden de straten geblokkeerd met hun voertuigen in een protest tegen de economische crisis in het land. Honderden chauffeurs eisten meer loon en bescherming tegen gewelddadige criminaliteit.

Velen zeggen dat ze meer geld nodig hebben om hun bussen te onderhouden en klagen over een gebrek aan reserveonderdelen. Intussen heeft de Kiesraad alles behalve een referendum tegen president Nicolas Maduro dit jaar uitgesloten. De beslissing is een tegenslag voor de oppositie, die blijft aandringen op een volksstemming om hem uit zijn ambt te krijgen.

Het tijdstip van het referendum is van cruciaal belang omdat het zal bepalen wat er verder gebeurt. Als de volksstemming tegen president Maduro blijkt te zijn voor 10 januari, dan zullen er nieuwe verkiezingen worden gehouden. De oppositie hoopt deze te winnen. Maar als de stemming na deze datum wordt gehouden, zal Maduro’s bondgenoot en vicepresident de termijn uitdienen tot 2019.

De oppositie heeft de Nationale Kiesraad (CNE), die volgens haar vol zit met aanhangers van Maduro, ervan beschuldigd er alles aan te doen om het referendum uit te stellen. De CNE heeft woensdag laat aangekondigd dat de stemming halverwege het eerste kwartaal van 2017 kan plaatsvinden. Dat betekent dat als Maduro verliest, zijn socialistische partij aan de macht blijft.

De raad heeft ook bedongen dat de oppositie de handtekeningen van 20% van de kiezers in elke staat van Venezuela moet verzamelen, in plaats van landelijk, om het referendum te laten doorgaan. De handtekeningen moeten binnen drie dagen, van 26-28 oktober, worden verzameld, heeft de raad laten weten. Daarbij komt nog bij dat er slechts 5.392 vingerafdruk machines ter beschikking zullen worden gesteld om de identiteiten van de kiezers te verifiëren. De oppositie had bijna 20.000 aangevraagd.

De coalitie van oppositionele partijen MUD heeft een spoedvergadering bijeen geroepen om de nieuwe strategie te definiëren na de aankondiging van de Kiesraad. MUD-woordvoerder, Jezus Torrealba, zegt uitdagend “Dit is niets anders dan een erkenning van de overheid dat het niets aan het Venezolaanse volk bij de verkiezingen te bieden heeft.” Hij stelt dat hij miljoenen Venezolanen zal mobiliseren om Maduro af te zetten.

Een woordvoerder van de buschauffeurs heeft laten weten dat de protesten doorgaan als de regering niet reageert op hun klachten. Analisten zeggen dat hun protest een bijzondere schande is voor president Maduro. Niet alleen omdat het delen van de stad gedurende uren heeft verlamd, maar ook omdat Maduro eens zelf buschauffeur was.
Advertenties