Wisselkoers is op hol geslagen
06 Sep 2016, 00:01
foto
De indicatieve koers van de CBvS voor dinsdag.


De wisselkoers is totaal niet meer onder controle. Zo ook de goederen in de winkels. Prijzen blijven schrikbarend de lucht in gaan. De prijzen van bouwmaterialen, waaronder cement, zijn zodanig gestegen dat mensen die met het bouwen bezig zijn, nauwelijks meer verder kunnen. Er is haast geen vreemde valuta te koop. Maandag werd voor de US dollar SRD 8,20 gevraagd. De euro is al rond de SRD 9.

De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is binnen een dag met 10 cent gestegen. De koers van de CBvS is SRD 7,65 voor de US dollar. Bij cambio's en diverse commerciële banken moet voor een US dollar 20 cent meer worden neergeteld. De meeste financiële instellingen verkopen geen vreemde valuta. Zij kopen alleen maar op.

"Ik heb met moeite US dollars voor SRD 8,15 kunnen kopen bij een cambio waar ik regelmatig deviezen koop," zegt een vader die geld moet overmaken voor zijn studerende kinderen in het buitenland. "Ik moet een auto aflossen. Daarvoor heb ik valuta nodig. De koers bij de autohandel is nog hoger," verzucht een jongere die verschillende cambio's heeft afgelopen op zoek naar geld. Ook mensen die een huis hebben gehuurd in vreemde valuta, hebben het moeilijk. "De afspraak is dat de huur in valuta moet worden betaald. Elke maand heb ik 350 euro nodig," legt een huurder uit.

Starnieuws verneemt dat president Desi Bouterse zich, samen met onder andere de monetaire autoriteiten gebogen heeft over de koers, het afgelopen weekend. De instabiele koers maakt dat de gehele economie niet meer te voorspellen is. De SRD is in een vrije val beland.
Advertenties