Storm Hermine bedreigt noordoosten VS
04 Sep 2016, 20:16
foto
Storm Hermine net buiten de Mid-Atlantische kust van de Verenigde Staten. (Foto: Reuters)


Storm Hermine heeft zich gekeerd van de Mid-Atlantische kust van de Verenigde Staten (VS). Weerdeskundigen voorspellen dat de storm orkaankracht kan herwinnen, terwijl hij zich langzaam beweegt naar het noorden met hoge windsnelheden, stortregens en een woelige zee.

De storm heeft aan minstens twee mensen het leven gekost, in Florida en North Carolina. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) zal hij gedurende de komende dagen hangen rond de kust van New Jersey en andere grote bevolkingscentra in het noordoosten. De autoriteiten van de kuststaten hebben zwemmers, surfers en watersporters gewaarschuwd weg te blijven van de verraderlijke wateren.

Projecties tonen dat Hermine in de komende week de kust van Rhode Island en Massachusetts kan aandoen. Het NHC verwacht dat de zwaarste regen buiten de kuststreken blijft. In de strook van Long Island naar het oosten van Massachusetts voorspelt het centrum maandag 2,5 tot 5cm regen. Aangezien de sterkste winden en zwaarste regen buiten de kust blijft, wordt surfen gevaarlijke en is er kans op overstromingen. De nabijheid van de storm voor de kust, zal de ernst van de overstromingen en stormschade bepalen. "Zelfs een kleine verschuiving in de baan kan een groot verschil maken op de gevolgen," zegt AccuWeather.

Hermine is begonnen als een categorie 1 orkaan en heeft aan kracht verloren na zijn verwoestende gang door Florida en Georgia met windsnelheden tot 105 km per uur. Voor vannacht wordt voorspeld dat Hermine zich weer versterkt tot orkaan met winden van meer dan 119 km per uur. De kracht zal toenemen als de Hermine gaat van Virginia naar New Jersey.

In drie gebieden van de kuststaat heeft gouverneur Chris Christie van New Jersey de noodtoestand uitgeroepen. Superstorm Sandy had de kuststrook in 2012 vernietigd. Voor Delaware geldt een beperkte noodtoestand voor Sussex County met de kustplaatsen Bethany Beach en Rehoboth Beach. “Het gevaarlijkste aspect van deze storm, wordt het strand. Als je uit de oceanen blijft, de zware branding en gevaarlijke stromingen vermijd en niet gaat varen in de woelige zeeën, ben je waarschijnlijk veilig,” zegt de directeur van het NHC.

Hermine is de eerste orkaan die vrijdag na elf jaar in Florida aan land is gekomen in de buurt van de stad van St. Marks. Met winden van 129 km per uur heeft hij 300.000 woningen en bedrijven verstoken van elektriciteit. North Carolina heeft Hermine achtergelaten met stroomuitval, overstromingen, neergehaalde bomen en elektriciteitsleidingen, terwijl hij regen en getijden overstromingen heeft veroorzaakt langs de kust van Virginia's.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April