Iamgold blij met inbreng concessie door Suriname
01 Sep 2016, 00:43
foto
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen draagt data over de concessie over aan de CEO van Iamgold, Steve Letwin. (Beeld: René Gompers)


Het werkgebied van de Canadese multinational Iamgold Rosebel Goldmines is met 9000 hectare uitgebreid. De nieuwe concessie die teruggegeven is door Tranquillo, is woensdag ingebracht in de goudovereenkomst die de Staat met de multinational heeft getekend. De Staat neemt voor 30% deel in deze operatie via NV 1. De CEO van Iamgold Rosebel Goldmines Steve Letwin is erg blij en geeft aan dat het bedrijf direct aan de slag gaat. “Tommorow, I’m serious. Tommorrow, we will move quickly,” zegt hij resoluut wanneer hem gevraagd wordt wanneer de werkzaamheden gaan beginnen.

De overeenkomst tussen de republiek Suriname en de Staat voor de samenwerking, is getekend op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Minister Regilio Dodson heeft de documenten en de verzamelde data over de concessie overgedragen aan Letwin. De exploratiekosten worden voor honderd procent gedragen door Iamgold.

Er is veel te doen geweest rond deze concessie. Het gebied was eerst uitgegeven aan de Amerikaanse multinational Newmont, daarna aan Tranquillo. Na intensief onderhandelen heeft Tranquillo het goudrijkgebied ‘Klein Saramacca’ teruggegeven aan de Staat, legt Dodson uit. Tranquillo is gecompenseerd met een uitbreiding van haar huidige concessie, deelt Dodson mee. “Tranquillo heeft zelf al niet zover vandaan een mijn die ze kwikvrij exploiteert. Ze heeft enorm geïnvesteerd in het ontsluiten van dat gebied. Binnen het geheel was er nog ruimte voor uitbreiding. We hebben ze daarin geaccommodeerd en hulp toegezegd bij het helpen exploreren en vinden van de erts waar ze naar op zoek is.”

Letwin geeft aan dat over anderhalf tot twee jaar geld verdiend zal worden op de nieuwe concessie. Ondertussen zal de maatschappij haar zoektocht naar meer goudrijke gebieden voortzetten. Momenteel liggen de productiekosten heel hoog, omdat het goud verwerkt moet worden uit hard gesteente. Letwin rekent erop dat met de inbreng van de concessie de levensduur van de mijn verlengd wordt. “It had a great twelve years and we want to see it have another great twelve years. It’s beneficial for both the government and the company. It’s a win win arrangement. I can’t wait to get started.”

René Gompers
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April