Droog rijst voor voedselvoorziening binnenland
31 Aug 2016, 12:36
foto
De rijstbouw van een droogland variëteit wordt op kleine schaal in het binnenland gedaan. De verhoging van de productie van deze rijstsoort kan de urbanisatie in Suriname wegwerken. (Foto's: min. LVV)


Uit het proefproject drooglandrijst in het district Brokopondo zal in het vervolgtraject bepaald worden welke van de zeven gebruikte rijst variëteiten het beste groeit in de Surinaamse klimatologische omstandigheden. Het project wordt uitgevoerd uit een samenwerking tussen het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en de Brazilian Agricultural Research Corporation (Embrapa).

Tot 1873 hebben de binnenlandbewoners droogland rijst verbouwd in wisselbouw. Na 1873 hebben immigranten uit het toenmalige Brits-Indië en later uit Java rijstrassen voor natte rijstbouw geïntroduceerd. In het binnenland wordt drooglandrijst of bergi alesi nog op kleine schaal geteeld voor eigen gebruik. Het doel van het project is om voedselzekerheid voor de binnenlandbewoners te garanderen.

Een delegatie van het ministerie van LVV, Regionale Ontwikkeling en de residerende ambassadeur van Brazilië hebben maandag een bezoek gebracht aan de proefaanplant in het district Brokopondo. LVV-minister Soeresh Algoe zegt dat droogland rijst een goed alternatief is voor rijstbouw gezien de steeds veranderende klimatologische omstandigheden en internationale ontwikkelingen die de rijstsector in gevaar kunnen brengen. Later dit jaar volgt een tweede proef met de variëteiten, meldt het ministerie van LVV in een persbericht.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April