Storm teistert Florida, orkaan bedreigt Hawaii
31 Aug 2016, 14:21
foto
Drie storm systemen zijn van links naar rechts te zien. Tropische depressie 9 in het zuidoosten van Florida, tropische depressie 8 nabij de kust van de Carolinas en orkaan Gaston in het midden van de Atlantische Oceaan zijn in beeld gebracht op deze satellietfoto van 29 augustus. (Foto: Reuters)


Voor de Golfkust van Florida geldt voor vandaag een waarschuwing voor een tropische storm. Er worden voorbereidingen getroffen voor levensbedreigende overstromingen en hevige winden, terwijl inwoners van Hawaii's Big Island zijn gealarmeerd voor een oprukkende orkaan.

Sommige lokale overheden in Florida distribueren zandzakken, terwijl de tropische depressie zonder naam zich voortbeweegt naar de Golfkust van de Amerikaanse staat. Het National Hurricane Center voorspelt tot 30 cm regen in een strook die loopt van de Indian Pass langs de Golf van Mexico naar het noorden van Tampa.

"Personen die zich binnen deze gebieden bevinden, moeten alle nodige maatregelen nemen om leven en eigendom te beschermen tegen het stijgende water," zegt het centrum. Het NHC heeft ook een orkaan waarschuwing gegeven voor de kust. Het weersysteem beweegt zich 55 km per uur met zwaardere windvlagen en zal naar verwachting in kracht toenemen als hij zich naar het oosten verplaatst.

Overstromingen, stormvloed, hevige winden en tornado’s vormen de bedreigingen voor de regio, die zich vandaag laat zouden kunnen voordoen, zegt gouverneur Rick Scott van Florida in een verklaring. Op het huidig pad dat de depressie volgt, kan hij donderdag op de Noord-centrale Golfkust van Florida aan land komen. Het weersysteem zal stormen meebrengen voor Georgië en oostelijk Carolina op zijn weg naar de Atlantische Oceaan.

De Amerikaanse Nationale Weer Dienst (NWS)houdt intussen orkaan Madeline in de gaten. De orkaan wervelt ongeveer 380 km ten oosten van de stad Hilo van Hawaii’s Big Island rond. De NWS had voorspelt dat de orkaan gevaarlijk dichtbij het eiland zou passeren en had een orkaan waarschuwing daarvoor gegeven.

Madeline was gerangschikt als een categorie 1 orkaan met maximale aanhoudende winden van 150 km per uur. Het bestuur van Hawaii heeft de bewoners gewaarschuwd voor de gevaren van de orkaan, met inbegrip van zware regens die kunnen leiden tot modderstromen, en mogelijk ook schade als de oceaan zwelt. "De voorbereidingen om het leven en eigendommen te beschermen moeten voor vanavond zijn getroffen," luidt de waarschuwing.
Advertenties