Pindaboeren Haïti tegen Amerikaanse donatie
31 Aug 2016, 10:18
foto
Haïtiaanse pindaboeren protesteren tegen een Amerikaanse donatie van 500 ton pindanoten.


Meer dan 50 boerengroepen en hulpverleners proberen om het geplande transport van 500 ton dat Amerikaanse functionarissen een donatie noemen, te stoppen. Pinda-producenten in Haïti hebben zich verenigd om de levering van 500 ton pindanoten uit de Verenigde Staten te blokkeren.

Ze zeggen dat de zending het inkomen van duizenden mensen in het land dreigt te ondermijnen. Volgens de Wereldbank is de extreme armoede in het land van 31% in het afgelopen decennium gedaald naar 24%. Maar het land blijft de armste natie in Amerika en één van de armste landen ter wereld, met een BBP per hoofd van de bevolking van US$ 846 in 2014.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw stelt dat de zending een donatie is om de honger onder de Haïtiaanse schoolkinderen te verlichten, maar de lokale bevolking verzet zich sterk tegen de lading. "Onze pinda's zijn natuurlijk, we kunnen ze over en weer gebruiken,” zegt de leider van de boeren, Josapha Antonice Guillaume aan Al Jazeera. "We willen onze gewassen niet wijzigen. We zullen niet accepteren dat iemand of een instelling deze probeert te verrnietigen. We zullen vechten. Pinda's maken deel uit van ons erfgoed."

Meer dan 50 groepen van boeren en hulpverleners, zowel Haïtiaanse als buitenlandse, hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin een beroep wordt gedaan op de VS om de verzending te stoppen. "Het dumpen van deze pinda's zal een grote ramp veroorzaken, zelfs groter dan de vernietiging van onze rijstproductie", zegt Jean Pierre Ricot, een landbouw expert. "Honderdduizenden gezinnen hebben hun middelen van bestaan verloren als gevolg van dit beleid. Om het probleem aan te pakken, hebben we een fundamentele strijd nodig om dit beleid te stoppen."

Sommige internationale hulp experts waarschuwen dat de Amerikaanse pinda-donatie uiteindelijk kan ontaarden in een ander waarschuwend verhaal over de humanitaire hulp van een rijke natie die een zwakke economie in een arm land ondermijnt.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April