Omstreden concessie Tranquillo weer in boezem Staat
31 Aug 2016, 06:36
foto


Sinds de uitgifte van een goudconcessie in het Saramaccagebied aan NV Tranquillo in 2013, is er ophef over deze kwestie. In De Nationale Assemblee werden in 2014 vragen gesteld aan president Desi Bouterse door de oppositie die aangaf dat de concessie onterecht is uitgegeven aan NV Tranquillo. Starnieuws verneemt dat na intensieve onderhandelingen door Natuurlijke Hulpbronnen Tranquillo (Michael Sallons jr) afstand heeft gedaan van de concessie.

Deze concessie wordt nu via de Staat (NV I) ingebracht in de gouddeal die met Iamgold is gesloten. In dit gebied zijn er enorme reserves aan goud. Om de concessie terug te brengen in de boezem van de Staat zijn er maandenlange onderhandelingen gevoerd met Tranquillo. In ruil voor een andere concessie heeft Tranquillo afstand gedaan. Deze maatschappij had de exploratierechten gekregen. Daarvoor was de concessie van Newmont. De vele vragen die gesteld zijn diverse malen in De Nationale Assemblee en rechtstreeks aan de regering, zijn onbeantwoord gebleven.

Vandaag vindt een ondertekeningsceremonie plaats tussen de Republiek Suriname en Iamgold over de samenwerking, waarover eerder een overeenkomst is gesloten. Er zullen mededelingen worden gedaan over de operaties van Iamgold in het kleine Saramacca gebied en het verdiepen van de samenwerking met de overheid. De concessie die nu terug is in de boezem van de Staat is doorslaggevend voor deze ondertekeningsceremonie.
Advertenties