Aanklager Brazilië: Senaat moet Rousseff afzetten
31 Aug 2016, 05:12
foto
De geschorste president Dilma Rousseff heeft meer dan 18 uren haar handelingen verdedigd in de Senaat. (Foto's: Reuters)


De belangrijkste openbare aanklager in het afzettingsproces van de geschorste Braziliaanse president Dilma Rousseff vindt dat het land genoeg heeft van de corruptie en het wanbeheer van haar regering. Bij het afsluiten van de zaak voor de vervolging, heeft Miguel Reale Junior senatoren aangespoord om woensdag te stemmen voor het ontslag van Rousseff.

Haar afzetting "zal het begin van een nieuw tijdperk markeren" voor Brazilië, zegt Reale Junior. Rousseff wordt beschuldigd van het illegaal manipuleren van de begroting. Haar advocaat vindt dat ze wordt vervolgd voor haar durf om de politieke elite van het land aan te vechten. In een emotionele verklaring heeft Jose Eduardo Cardozo gezegd dat haar afzetting "de politieke doodstraf" zal zijn van een eerlijke politicus. "Het afzettingsproces begon op het moment dat Dilma de presidentsverkiezingen (2014) won," heeft Cardozo gesteld. Rousseff heeft geweigerd om het onderzoek naar een groot corruptieschandaal bij de staatsoliemaatschappij Petrobras te stoppen, heeft hij eraan toegevoegd.

Veel politici van de regerende Arbeiderspartij zijn betrokken bij het schandaal. Leden van andere partijen die toen deel uitmaakten van de regeringscoalitie en de afzetting steunen, worden ook onderzocht.

Reale Junior zegt dat de Arbeiderspartij, die in 2003 aan de macht kwam met president Luiz Inácio Lula da Silva, een corruptie systeem heeft opgezet waarbij geld van staatsbedrijven wordt gebruikt om politieke campagnes te financieren. "Het land wil dat niet meer," zegt hij. Het afzettingsproces is volgens hem “een grote demonstratie van de democratie in de wereld".

Als twee derde van de senatoren tegen Rousseff stemt, zal ze permanent worden verwijderd uit het ambt. Vicepresident Michel Temer, die waarneemt als president sinds de Senaat Rousseff in mei heeft geschorst, zal dan haar termijn dat eindigt op 1 januari 2019 uitdienen. Als het de voorstanders van de afzetting niet lukt om 54 van de 81 stemmen te krijgen in de Senaat, zal Rousseff in ere worden hersteld. Maar zelfs haar trouwste assistenten zeggen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat dat gebeurt.

Rousseff heeft dinsdag meer dan 18 uur haar handelingen verdedigd tijdens een marathon sessie in de Senaat. Ze heeft gezegd dat ze het slachtoffer is van een politieke staatsgreep onder leiding van degenen die ze bij de verkiezingen in 2014 heeft verslagen. "Ik heb de misdaden niet gepleegd waarvan ik arbitrair en onterecht word beschuldigd", heeft Rousseff gezegd. "Wij zijn één stap verwijderd van een echte coup d'etat."
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April