Kinderen leren door ‘Streaming’ op vakantieschool
30 Aug 2016, 22:28
foto
Een leerling van de Openbare school Sophia's Lust is bezig met een werkstuk. (Foto's: MinOWC)


Dit jaar zal op proefscholen in Saramacca, Wanica, Paramaribo en Marowijne het vakantieproject op basis van het concept Streaming - Science Technology Reading Engeneering , Art, Mathematics, Innovation – worden uitgevoerd. “Het hoofddoel van dit vakantieproject is om samen met leerlingen en leerkrachten creatief en interactief, onderzoekend en experimenteel te werken. Het gaat er vooral om dat de leerlingen praktisch bezig kunnen zijn”, zei minister Robert Peneux bij de officiële opening van het project op de Openbare school I te Sophia’s Lust.

De kinderen zullen kennis opdoen door proeven te doen, tastbaar materiaal te gebruiken, zelf na te denken, onderzoek te doen en zelf probleempjes op te lossen. “Het vakantie project stimuleert begrijpend leren. Niet uit het hoofd leren, maar begrijpen wat je doet en problemen oplossen”, zegt Peneux over het project. Vorige week was er al een proef vakantieschool op de OS Sidoredjo in Saramacca.

Na de opening werden de aanwezige kinderen verdeeld in drie groepen: 5-6 jaar, 7-8 jaar en 11 jaar en ouder. Aan de hand van hun leeftijd konden zij deelnemen aan de activiteiten verdeeld over acht klassen. Ze voerden experimenten uit die op een geïntegreerde manier inzicht gaven in wetenschap, taal, rekenen, technologie, kunst en cultuur. Een kind dat alle rekensommen kon oplossen met behulp van het concept ‘eerst praktisch dan theoretisch’ zei: “Voor niemandal ben ik blijven zitten, want nu kan ik het.”

In de wereld staat dit concept bekend als STEM onderwijs en het MinOWC heeft er Streaming van gemaakt: Science Technology Reading Engeneering , Art, Mathematics, Innovation. Streaming is samen ontwikkeld met professor Padhu uit de Verenigde Staten. Hij doceert ICT aan de Education opleiding van het Instituut voor de Opleiding van Leraren, zegt de voorlichting van MinOWC.
Advertenties