Overstromingen Ganges breken vorige records
30 Aug 2016, 10:10
foto
Een luchtfoto van de overstroomde Ganges rivier in Allahabad. (Foto's: AP)


De moesson overstromingen van de Ganges rivier in India dit jaar hebben vorige records verbroken. Volgens de autoriteiten heeft het waterpeil op vier locaties in Noord-India een ongekende hoogte bereikt.

Het hoogste record is bereikt in Patna, de hoofdstad van de deelstaat Bihar. Vier dagen geleden hebben de overstromingen 50,52m bereikt. In 1994 was dat nog 50,27m. De overstromingen in India hebben dit jaar meer dan 150 personen gedood en duizenden ontheemd.

"We hebben ook een ongekende overstromingsniveaus geregistreerd in Hathidah en Bhagalpur van in de deelstaat Bihar en Balliya in de staat Uttar Pradesh," zegt het hoofd van de Centrale Watercommissie van India, GS Jha. "In al deze vier plaatsen, hebben de overstromingen de vorige hoogste vloed niveaus overschreden en ze waren allemaal ongekend."

Bihar is één van de deelstaten in India die het ergst is getroffen door de overstromingen. Minstens 150 personen zijn omgekomen en bijna een half miljoen mensen zijn geëvacueerd. Het naburige Uttar Pradesh is ook zwaar getroffen door overstromingen van de Ganges. De derde grootste rivier ter wereld stroomt door deze Noord-Indiase staten waar zij haar zijrivieren ontmoet alvorens te eindigen in de Baai van Bengalen.

De Indiase meteorologische dienst heeft de afgelopen week echter een tekort aan neerslag in deze deelstaten geregistreerd. Sinds de moesson regen in juni is begonnen is er een de gemiddelde regenval gemeten.

Volgens sommige deskundigen is het slib dat de rivier met zich meebrengt de oorzaak van de overstromingen. De Ganges is één van de rivieren die het meeste sediment met zich meedraagt. De afzetting van slib zou de rivierbeddingen hebben verhoogd, waardoor de dijken doorbreken en het water de aangrenzende nederzettingen en landerijen van de bewoners overspoelt. Ambtenaren in Bihar hebben geëist dat een kunstmatige barrière in het naburige West-Bengalen dat grenst aan Bangladesh wordt ontmanteld om het slib probleem op te lossen. Zij betogen dat de afzetting van slib verscheidene doorgangen heeft belemmerd door de Farakka stuwdam. Als gevolg hiervan zou het water van de Ganges terugstromen naar Bihar, met als gevolg overstromingen.

Slib afzetting heeft ook het waterpeil van de rivier Kosi, één van de belangrijkste zijrivieren van de Ganges, aanzienlijk verhoogd. "Het slib heeft zich zodanig opgehoopt in de rivier dat we vrezen dat het water de Kosi stuwdam en dijken zal beschadigen", stelt Dev Narayan Yadav, een rivier expert die erop wijst dat de stuwdam in de beginjaren 1960 is gebouwd. "Het slib heeft de rivier hoger gemaakt dan de grond van onze dorpen, dus je kunt je voorstellen wat de risico’s zijn waar we voor staan."
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April