Situatie bij SWM wordt maandag genormaliseerd
28 Aug 2016, 06:16
foto


Tussen het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en de bond bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) zal vandaag een akkoord worden getekend. Het ligt in de bedoeling dat de werknemers van dit staatsbedrijf, die sinds 19 augustus in beraad zijn, maandag het werk hervatten.

Minister Regilio Dodson en vakbondsvoorzitter Rudi Baarh hebben zaterdag met elkaar overleg gehad. Afgesproken is dat er gewerkt wordt aan een gezamenlijke verklaring. Beide partijen zullen dit ondertekenen, waarmee ook de afspraken worden bezegeld.

Binnen de vakbeweging is verbaasd gereageerd op de overeenkomst. De regering had met de Raad van Vakcentrale in Suriname (Ravaksur) afgesproken dat er een koerscompensatie van SRD 100 per maand zou worden gegeven. Daarnaast wordt, om de koopkracht te versterken, maandelijks SRD 125 belastingontheffing gegeven. Er zijn ook afspraken over belastingverlichting op gratificaties en vakantieuitkering.

Deze kwestie is officieel nog niet geformaliseerd met een staatsbesluit. De regering heeft deze afspraken die gemaakt zijn, gebruikt als onderhandelingsmiddel tegen de bonden bij SWM en de EBS. SWM heeft het bod van de regering geaccepteerd en wordt met SRD 500 extra beloond. De EBS is niet akkoord gegaan met de koopkrachtversterking en vraagt om ten minste een deel van de overeengekomen collectieve arbeidsovereenkomst uit te voeren. De SWM heeft genoegen genomen met een uitkering die geen doorwerking zal hebben op het salaris.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April