Simons plaatst kanttekeningen bij stroomprijs Alcoa
27 Aug 2016, 00:35
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Simons. (Beeld: DNA)


Assembleevoorzitter Jennifer Simons heeft enkele kritische kanttekeningen geplaatst, nadat de suppletoire begroting werd aangenomen vrijdagavond. Zij benadrukte enkele belangrijke zaken voor de volksvertegenwoordiging, naast het in stand houden van sociale voorzieningen. Ook vroeg zij waarom er nog hoge prijzen moeten worden betaald aan Alcoa voor energie, terwijl Suriname een dam heeft.

"Regering, dat van de brede schouders menen wij serieus. Wij weten dat niet alle Surinamers arm zijn. We weten dat iedereen wat minder heeft, maar wij weten dat een deel van ons toch wel die bijdrage kan leveren om te helpen de anderen die minder hebben, erdoorheen te halen. Wanneer u maatregelen treft voor de inkomstenverhoging en wij weten dat u die maatregelen moet treffen regering. Het parlement heeft een beroep op u gedaan om zaken uit te kiezen die niet rechtstreeks meer een druk leggen op het prijsniveau. Ik weet niet of dat altijd mogelijk zal zijn, maar dat is de opdracht," stelde Simons.

De Assembleevoorzitter merkte op dat als zij in de zaal zat, bij de stemming van de begroting van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, zij ook 'woord gevraagd' zou hebben. Simons wil weten "hoe wij als land met een hele dam en hydro-energie, niet een beetje van de kostprijs van onze energie kunnen weghalen". Zij wil graag antwoord hebben op de vraag hoe het komt dat aan het eind van de rit, waar er geen bauxiet- en aluminiumindustrie meer is, maar wel een dam die energie produceert, we toch de stroom niet kunnen krijgen. Simons merkte op dat ruim vijftig jaar geleden mensen moesten verhuizen voor de bouw van de stuwdam. De stroom wordt verkocht tegen onbillijke prijzen, waardoor de energierekening te hoog is. "Wij willen uitleg van de regering over het oplossen van dit vraagstuk."
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April