Oppositie beklaagt zich over niet indienen moties
26 Aug 2016, 18:26
foto
De oppositie voelt zich beknot. Ze mag geen moties meer indienen. (Foto: Raoul Lith)


De VHP, ABOP, PL en NPS beklagen zich erover dat zij de gelegenheid niet hebben gekregen om moties in te dienen bij de begrotingsbehandeling. De fracties vinden dat in strijd wordt gehandeld met het Ordereglement van De Nationale Assemblee. Tijdens de vergadering werd dit vandaag ook aangekaart. Assembleevoorzitter Jennifer Simons heeft aangegeven dat de oppositie tijdens de behandeling van de tweede ronde van de begroting niet aanwezig was. Tijdens de debatten in die ronde moeten volgens haar moties worden ingediend.

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) protesteerde tegen het besluit van Simons. Hij voerde aan dat nergens in het Ordereglement staat dat in de tweede ronde moties ingediend moeten worden. Simons bleef er bij dat in de derde ronde er geen debatten plaatsvinden. Dan komen alleen leden van de commissie van rapporteurs aan de beurt. Dit gebeurt op goedvinden van de voorzitter, zoals in het Ordereglement staat. NDP-fractieleider André Misiekaba ondersteunde Simons. Hij merkte op dat wanneer de oppositie wegloopt, dit de politieke consequenties zijn. Hij vond dat er geen tijd verloren moet worden en doorgegaan worden met de behandeling van de begroting.

Verklaring oppositie
"De totale oppositie in DNA wenst de gehele samenleving te informeren, dat bij het behartigen van de belangen van het volk zij wordt geconfronteerd met nog steeds wijzigende regels en afspraken, die totaal in strijd zijn met het Reglement van Orde voor DNA en een objectieve en democratische wijze van leidinggeven. In strijd met alle afspraken en zonder overleg en afstemming, heeft de leiding de DNA vergadering op donderdag 25 augustus 2016 voortgezet en op vrijdag 26 augustus 2016 werd er bij de verdere voortzetting van de vergadering geen mogelijkheid gegeven voor het indienen van de moties.

Het Reglement van Orde voor DNA geeft duidelijk aan wat de voorwaarden zijn voor het indienen van een motie. De spreker moet aan het woord zijn en het onderwerp moet onder de hamer zijn. Vervolgens moeten discussies over het onderwerp gaande zijn. Het Reglement van Orde voor DNA verbiedt niet dat moties mogen worden ingediend, ongeacht de spreekronde. Het is ook van belang dat de spreker medeondertekenaar moet zijn van de moties. Moties moeten door minimaal 5 leden worden ondertekend.

Conform het besluit 88 van de besluitenlijst van de huishoudelijke vergadering van 24 juni 2016 moet de motie eveneens aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Ingediende moties worden ingeboekt en voorzien van een agendanummer;
- Moties zijn een onderdeel van discussies en worden tijdens de debatten ronden voorgelezen;
- Moties worden door de indieners voorgelezen;
- Stemming voor de moties wordt in de stemmingsronde meegenomen.

De moties van oppositie partijen voldoen aan alle zaken zoals opgenoemd in de artikelen 39 en 48 van het Reglement van Orde en het besluit 88 van de besluitenlijst van de huishoudelijke vergadering van 24 juni 2016 in De Nationale Assemblee. De toevallige meerderheid van het parlement probeert haar wil op te leggen en legt wettelijke regelingen naast zich neer en heeft hiermee voorkomen dat de oppositie moties heeft kunnen indienen. DNA is het huis van de democratie, waar de problemen van het volk dienen te worden besproken en waar elke lid op gelijke wijze de mogelijkheid dient te krijgen.

De oppositiepartijen in DNA
Paramaribo, 26 augustus 2016
VHP
ABOP
PL
NPS
"

U kunt de moties die de oppositie wilde indienen, hier downloaden.
pdf-icon.gif motie_criminalitet_25_aug_2916.pdf     pdf-icon.gif motie_gezondheid_25_aug_2016.pdf     pdf-icon.gif motie_onderwijs_25_aug_2016.pdf     pdf-icon.gif motie_productie_25_aug_2016.pdf                
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April