Problemen AZP niet opgelost met SRD 25 miljoen
27 Aug 2016, 00:00
foto
Antoine Brahim, directeur van het AZP. (Foto: René Gompers)


Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) verkeert in een financieel precaire situatie. Hoewel de overheid met SRD 25 miljoen inkomt, zal het probleem op lange termijn niet opgelost zijn, deelt directeur Antoine Brahim mee. Het ziekenhuis heeft minimaal SRD 40 miljoen per kwartaal nodig, geeft hij aan.

Door het gebrek aan geld zijn sommige diensten gestopt, andere afdelingen wacht hetzelfde lot. Er zijn gewoon onvoldoende inkomsten om zelfs de meest basale uitgaven te kunnen dekken. “Het is inmiddels een bekend en slepend probleem maar het begint nu wel ernstige vormen aan te nemen,” deelt Brahim mee. “De schulden bij onze banken zijn al geruime tijd boven het kredietplafond en we hebben al langer dan twee maanden onze crediteuren niet of nauwelijks kunnen betalen.”

Door tekorten aan essentiële medicamenten en achterstallig onderhoud, kan er geen optimale dienstverlening meer gegarandeerd worden. Het ziekenhuis kan zich slechts beperken tot spoed en acute hartoperaties. Al weken is het ziekenhuis niet meer in staat om laboratorium onderzoek te verrichten. Door het gebrek aan medische verbruiksartikelen wordt er enorm geïmproviseerd op de Spoedeisende Hulp, de Intensive Care Unit en de Operatie Kamer. Ook in het beddenhuis werken artsen en verpleegkundigen onder zeer moeilijke omstandigheden. Het kost steeds meer moeite om gemotiveerd te blijven geeft Brahim aan.

“We hebben vaker betoogd dat wij minimaal SRD 40 miljoen nodig hebben om twee a drie maanden enige rust te brengen, om het sterk geschonden vertrouwen in het AZP bij onze banken, crediteuren en met name onze patiënten, enigszins te herstellen. We bedelen niet, we vragen om betalingen die ons rechtens toekomen op basis van reeds verrichte diensten.” Brahim is de ministeries van Financiën en Volksgezondheid dankbaar voor hun inzet om verlichting te brengen. “We hebben SRD 25 miljoen toegezegd gekregen om crediteuren te betalen. Uiteraard zijn we blij en dankbaar. Op de korte termijn is er met deze toezeggingen enige verlichting, maar op lange termijn blijft onze inkomenssituatie zeer precair.”

René Gompers
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April