Wijziging 'beëindiging lidmaatschap DNA' zonder oppositie
26 Aug 2016, 14:05
foto
Assembleelid Ingrid-Karta Bink roept op om te stoppen met overlopen. (Beeld: DNA)


De oppositionele partijen VHP, ABOP, Pertjajah Luhur en de NPS hebben niet deelgenomen aan de vergadering waarin de wet 'beëindiging lidmaatschap van De Nationale Assemblee' is gewijzigd. De partijen voerden aan dat op 17 augustus in alle haast de wet is behandeld en goedgekeurd. En nu blijkt dat er fouten in zitten. Zij hebben vandaag de zaal uit protest verlaten. De wetswijziging is aangenomen met 27 algemene stemmen. Raymond Sapoen was niet aanwezig op de vergadering.

Chan Santokhi, fractieleider van de VHP, voerde aan dat er een rechtszaak over de terugroeping onder de hamer van de rechter is. Hij benadrukte dat de wet in strijd is met het beginsel van trias politica en bedoeld is om invloed uit te oefenen op de rechtszaak. Ronnie Brunswijk, fractieleider van ABOP, zei eerder gewaarschuwd te hebben om de wet niet in alle haast te behandelen. Nu moet deze gerepareerd worden. Hij stelde dat Assembleevoorzitter Jennifer Simons zich niet gedraagt als eerste onder de gelijken. Zij is geen baas van De Nationale Assemblee. Volgens Brunswijk wordt er misbruik gemaakt van de meerderheid in het college.

Ingrid Karta-Bink zei namens de Pertjajah Luhur dat het volk gekozen heeft op 25 mei op basis van de kandidatenlijst die gepresenteerd is. Twee leden, Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, zijn hun eigen weg opgegaan met gestolen winst. Dit 'koepari-gedrag' kan niet worden geaccepteerd. Zij hield een bord met 'STOP' omhoog en vroeg om te stoppen met overlopen. Het gaat niet om een wild-west-situatie. "Bescherm de democratie".

NPS-fractieleider Gregory Rusland voerde aan dat deze wet een regelrechte inmenging is in het rechtsproces. Hij zei dat door de haast fouten zijn gemaakt. Hij hoopt niet dat wanneer de rechter de volgende week aan zet is tijdens de rechtszaak er weer een wetswijziging komt.

Kleine zaken

Assembleevoorzitter Simons legde uit dat ervoor gekozen is om de wijziging in het openbaar te behandelen, terwijl ook volstaan kon worden met een verbeterblad. Zij haalde aan dat gekozen is voor deze werkwijze om niet achteraf beschuldigd te worden van fraude. André Misiekaba, voorzitter van de commissie van rapporteurs, benadrukte dat het om een technische wijziging gaat. Hij haalde aan dat in het verleden hele zinnen via een verbeterblad zijn gewijzigd en gaf voorbeelden hiervan. De initiatiefnemers hebben niet hiervoor gekozen, maar hebben besloten om de wijzigingen in het openbaar te behandelen.

Melvin Bouva, mede-initiatiefnemer, zei dat hij de oppositie niet kan begrijpen. Eerder is er tegen de wet gestemd en nu wordt ervoor gekozen om de zaal te verlaten. Ook hij benadrukte dat het om minimale wijzigingen gaat. Er kunnen altijd fouten worden gemaakt. Er is voor gekozen om zo snel mogelijk de correctie aan te brengen, gezien de gevoeligheid van de zaak. Geen enkel coalitielid heeft verder het woord gevoerd. Bij de stemming zei Carl Breeveld (DOE) dat hij zich zal onthouden van stemmen. Cleon Gonsalves Jardin de Ponte (PALU) was ook niet in de zaal bij de stemming. Na aanname van de wet zei Simons dat er geluiden zijn dat de Staatsraad niet is gehoord. Zij haalde aan dat dit een aangelegenheid is van de president.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April