Hoefdraad geeft uitleg over streng financieel beleid
26 Aug 2016, 07:13
foto
Minister Gillmore Hoefdraad geeft uitleg over het financieel beleid. (Beeld: René Gompers)


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën legt uit door de precaire economische situatie bedragen die voorkomen op de begroting niet zonder meer geautoriseerd kunnen worden. Steeds worden er prioriteiten gesteld om te beslissen welke uitgaven gedaan kunnen worden. Er moet een zorgvuldig beleid worden gevoerd. "Wij kunnen geen blanco cheques geven," zei Hoefdraad donderdagavond in De Nationale Assemblee. Er moet gewaakt worden over het financiële huishouden van de Staat.

"Het beleid dat wij voeren, moet ervoor zorgen dat wij niet of nauwelijks achterstanden meer opbouwen. Wij zijn in staat geweest met de weinige middelen die wij hebben, de eerste drie maanden van dit jaar alle achterstanden weg te werken. Voor de maand april zitten wij op achterstanden van SRD 18 miljoen die wij in september en oktober verder zullen oplossen. Wij hebben absoluut geen achterstanden in onze buitenlandse leningen," zei Hoefdraad.

De minister begrijpt de frustratie van Assembleeleden en collega's, maar er is volgens hem geen andere keus. Hij merkte op dat zoveel mogelijk geprobeerd wordt om iedereen tegemoet te komen. De vorige maand is begonnen met extra kredietopeningen voor kantoorbenodigdheden voor alle ministeries. Elke maand wordt gekeken welk ernstige noden per ministerie kunnen worden gelenigd. Hij bleef lang stilstaan bij het autorisatieproces dat gehanteerd wordt.

Hoefdraad merkte op dat het heel eenvoudig zou zijn om alle autorisatieaanvragen die binnenkomen te tekenen. "Het zou mijn werk tenminste lichter maken. Maar als wij willen vermijden dat wij honderden miljoenen aan achterstand hebben die wij niet kunnen betalen, wat funest zou zijn voor de economie, dan gaan wij even geduld moeten betrachten." Er wordt volgens de bewindsman tussen de zeventien ministeries gelaveerd om het staatshuishouden draaiende te kunnen houden.

Er wordt gekeken naar methodes om daar waar gelden worden geïnd ten bate te doen komen van die ministeries. Er is hierover een gesprek geweest met Justitie en Politie. Ook Handel en Industrie zou dezelfde methode kunnen toepassen. Het ministerie van Defensie helpt verschillende departementen om vooruit te kunnen. Hoefdraad haalde aan dat de Belastingdienst en de Douane ook niet moeten worden vergeten. Zij brengen het meeste geld in het laatje, maar er is een enorme achterstand in de investeringen. Het transformatieproces is daar ingezet. De minister vroeg de ondersteuning voor deze diensten om optimaal hun werk te kunnen doen en meer gelden te innen voor het land.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April