Assembleelid Samidin: Koersontwikkeling baart zorgen
26 Aug 2016, 00:33
foto


Assembleelid Naomi Samidin (NDP) benadrukte tijdens de suppletoire begroting donderdag dat de koersontwikkeling haar zorgen baart. Het volk heeft er onder te lijden. Zij wordt hier niet vrolijk van. Het Assembleelid voerde aan dat vanuit Sociale Zaken en Volkshuisvesting gezinnen die maximaal SRD 1000 verdienen in aanmerking kunnen komen voor materiaalkosten voor het komende schooljaar.

Samidin voerde aan dat er gezinnen zijn die iets meer verdienen, maar totaal niet uitkomen met hun salaris. Zeker als een auto of een hypotheek moet worden afgelost. Leerkrachten met SRD 2000 zijn in grote problemen door de hoge koers. Er is bijna geen middenklasse meer volgens haar. Zij stelde dat het volk de regering nodig heeft. De koers moet dringend worden gestabiliseerd waardoor het voor iedereen draaglijk wordt.

Uit de indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname blijkt dat de ontwaarding van de Surinaamse munt ergere vormen aanneemt. Voor de US dollar moet SRD 7,43 worden neergeteld. Bij cambio's en commerciële banken moet SRD 7,60 worden neergeteld voor een US dollar. De euro is boven de SRD 8,50.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei dat de koersontwikkeling iedereen zorgen baart. De koers moet gestabiliseerd worden, waarna een neerwaartse trend moet komen. De bewindsman zei dat er veel ruimte is aan banken om mensen die geen valuta verdienen geld te lenen in US dollars en euro's. De regering zit volgens hem met gebakken peren. Hoefdraad zei dat deze kwestie aangepakt dient te worden. Assembleevoorzitter Jennifer Simons merkte op dat het niet alleen om de schulden gaat, maar ook om de huur die in valuta wordt betaald.
Advertenties