Aardbeving Italië: Dodental passeert 240
25 Aug 2016, 15:39
foto
Een foto genomen met een drone toont de verwoesting van Pescara del Tronto, centraal-Italië na de aardbeving op 24 augustus. (Foto's Reuters)


Het dodental van de Italiaanse aardbeving is gestegen naar 241, terwijl duizenden reddingswerkers blijven zoeken naar overlevenden. Verondersteld wordt dat tientallen gevangen zitten in de ruïnes van Amatrice, Accumoli en Pescara del Tronto, in het bergachtige Centraal-Italië.

Reddingswerkers hebben journalisten en omstanders geadviseerd om Amatrice met spoed te verlaten, omdat "de stad afbrokkelt", zegt BBC-correspondent Jenny Hill. Er zijn nieuwe scheuren verschenen in het ziekenhuis van de stad na sterke naschokken.
De zoektocht naar overlevenden is de hele nacht door voortgezet, te midden van honderden bevingen en een naschok die de al beschadigde gebouwen deed wiegen. Meer dan 4.300 reddingswerkers zijn bezig met zware hefwerktuigen en hun blote handen.

Veel van de slachtoffers zijn kinderen, zegt de minister van Volksgezondheid, die waarschuwt dat het aantal doden verder kan stijgen. Amatrice is het zwaarst getroffen met 184 doden. In Arquata zijn 46 personen omgekomen en in Accumoli elf.
De aardbeving met een kracht van 6.2 heeft woensdag zich in de vroege ochtenduren 100 km ten noordoosten van Rome voorgedaan. De bewoners zijn verrast in hun slaap. Sommige naschokken zijn gevoeld in Rome. Vele gebouwen zijn onveilig en is er een tentenkamp voor de getroffen bewoners opgezet.

Reddingswerkers hebben vijf lichamen gehaald uit de ruïnes van Hotel Roma in Amatrice. Maar liefst 70 toeristen verbleven in het hotel toen de aardbeving heeft toegeslagen. Gevreesd wordt dat velen gevangen zitten onder het puin, hoewel een aantal eruit is uitgetrokken en medische zorg krijgt.

Veel van slachtoffers zijn Italianen die op vakantie waren in de regio. Sommigen waren in Amatrice voor een festival om een beroemde lokale specialiteit te vieren - amatriciana spek en tomatensaus. Even was er gisteren laat gejuich in het dorp Pescara de Tronto toen een jong meisje levend onder het puin werd getrokken. Ze zat er 17 uur in gevangen. Bijna alle huizen zijn ingestort in het dorp.
Advertenties