Commissie voor gedragscode verantwoord alcoholgebruik
25 Aug 2016, 03:43
foto


De Stichting Verantwoord Alcoholgebruik Suriname (Stivasur) heeft een onafhankelijke evaluatiecommissie benoemd voor de gedragscode die eerder dit jaar is gelanceerd. De commissie moet toezien op de naleving. De gedragscode heeft als kerndoel het garanderen dat de deelnemers zich volledig inzetten dat de verkoop van hun producten slechts geschiedt aan personen vanaf 18 jaar en dat hun reclame en marketing activiteiten misbruik van alcohol, in welke vorm dan ook, niet zullen aanmoedigen of vergoeilijken. Personen onder de leeftijdsgrens zullen op geen enkele wijze de doelgroep zijn van de deelnemende bedrijven of via hun marketingsactiviteiten tot alcoholconsumptie worden aangezet.

Vorig jaar is door King’s Enterprises N.V., Surinaamse Brouwerij N.V., Suriname Alcoholic Beverages N.V. en Sranan Biri N.V Stivasur de stichting opgericht. De deelnemers van de stichting hebben een zekere maatschappelijke verantwoordelijkheid op zich genomen door op eigen initiatief zichzelf te verbinden aan regelgeving voor het verantwoord promoten en verkopen van de alcoholhoudende producten die zij produceren, importeren en verkopen. Daarnaast stelt zij zich ten doel om de bewustwording in de maatschappij over verantwoord alcoholgebruik te optimaliseren.

De evaluatiecommissie van de code bestaat uit:
• het ministerie van Justitie en Politie, Marcel Blackson,
• de Vereniging van Journalisten, Wilfred Leeuwin,
• de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, Steven Mac Andrew,
• Shardhapersad Gangaram Panday, gepensioneerde rechter.

Klachten over reclame-uitingen, via welk medium dan ook, kunnen worden ingediend door de deelnemers zelf, maar ook door overige belanghebbende partijen of het publiek. Het is aan de individuele deelnemers van Stivasur om te voorkomen dat de Code Evaluatie Commissie hen aanspreekt op het niet naleven van de Gedragscode.

Over marketingcommunicatie op locaties binnen het gezichtsveld van minimaal 200 meter van een kerk, basis- en middelbare school of een kinderspeelplaats heeft de Code de deelnemende bedrijven een afbouwperiode geboden tot en met 1 maart 2017. De deelnemende bedrijven hebben hieraan reeds gevolg gegeven en zullen de reeds aangebrachte aanpassingen eveneens presenteren.

Verder zal een bijdrage geleverd worden aan het vergroten van het bewustzijn op het gebied van alcohol en verkeer dat nog steeds een groot maatschappelijk probleem is voor Suriname. Er zullen programma’s ontwikkeld worden gericht op de horeca en rijschoolhouders.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April