HI vraagt steun van samenleving voor prijscontrole
25 Aug 2016, 02:04
foto
Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie. (Beeld:René Gompers)


Het ministerie van Handel & Industrie kan onmogelijk de prijscontrole over het hele land in zijn eentje voeren. Minister Sieglien Burleson blijft rekenen op de hulp van de samenleving. Met de applicatie Consumenten Zaken (Coza app), kunnen misstanden in winkels doorgegeven worden via de ‘smartphone’. Hierdoor zijn sinds de launch in maart al bijna 200 zaken aan het licht gebracht.

Het personeel van de dienst Economische Delicten (ECD) doet er alles aan om optimaal de prijscontrole te doen, maar kan onmogelijk op duizenden plaatsen tegelijk zijn, merkt de minister op. “Er zijn immers meer dan 4000 supermarkten en bijkans meer dan 20.000 andere winkels en ondernemingen verspreid over tien districten, die aan prijscontrole onderhevig zijn,” voert Burleson aan. “Algehele en gelijktijdige prijscontrole is praktisch niet haalbaar.”

De afdeling beschikt slechts over drie auto’s die van andere instanties zijn gehaald deelt de minister mee. Daarnaast kan het personeel niet getraind worden tot buitengewoon agent van politie (bavp). Het Korps Politie Suriname dat de trainingen moet verzorgen, heeft daarvoor “nog geen uitsluitsel gegeven.” De ECD voert de controle op prijzen en winstmargesnaast niet alleen bij basigoederen maar ook bij de ‘economisch strategische goederen’ zoals cement, bouwmaterialen en ‘gasbommen.’ De bavp is nodig om op te treden in winkels waar de zaken scheef liggen, vooral in de districten licht Burleson toe.

Steun samenleving nodig
Het ministerie moet en wil de consument en de bonafide ondernemers beschermen benadrukt Burleson. “We zullen het dus moeten hebben van activeren van bestaande regelgeving, ondernemers motiveren zich daaraan te houden en het versterken van consumenten om op een volwassen manier om te gaan met te hoge prijzen; het doorgeven van klachten en zoveel mogelijk selectief aanschaffen van goederen en diensten," stelt de bewindsvrouw.

Burleson vraagt de samenleving “om te blijven helpen met de prijscontrole en om vermoedelijke prijsopdrijving, vervallen producten, ondeugdelijke etikettering te blijven melden aan het ministerie van Handel & Industrie. Dat kan persoonlijk, per mail of via de Facebookpagina.” Inmiddels zijn via de Coza app 198 gevallen gemeld. waarvan nog 43 in behandeling zijn deelt de bewindsvrouw mee. Tot nog toe zijn er door de ECD 26 strafdossiers doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Burleson beschikt niet over de recente informatie maar “er worden wel boetes opgelegd van SRD 8000, 30.000, 35.000 en 67.000.”

René Gompers
Advertenties