Read waarschuwt voor politieke bemoeienis in bedrijven
24 Aug 2016, 14:37
foto
Lloyd Read, voorzitter van de bond bij Staatsolie.


Het bestuur van de Staatsolie Werknemers Organisatie Suriname Vakbond (SWOS), onder leiding van Lloyd Read, is herkozen voor drie jaar. Read zei bij zijn herverkiezing dat de vakbeweging het slachtoffer dreigt te worden van politieke intrige en verdeeldheid. Hij hekelde de houding van politieke bestuurders om bij parastatale bedrijven in te grijpen in het resultaat van de cao-onderhandelingen

De bedrijfsvoering moet volgens hem plaatsvinden op basis van bedrijfskundige principes en besluiten moeten op basis van bedrijfseconomische overwegingen worden genomen. Daartoe worden er directieleden aangesteld en wordt er een raad van commissarissen benoemd, die toezicht moet houden op het handelen van de directieleden.

Iedere aandeelhouder is volgens Read slechts de bezitter van een of meer aandelen en moet niet op de stoel van de directie gaan zitten. Hij bracht in herinnering dat veel parastatale bedrijven ten onder zijn gegaan door de te grote politieke bemoeienis. De vakbondsleider waarschuwde de leden om dit gedrag goed in de gaten te houden, aangezien de arbeidsplaatsen op deze manier verloren kunnen gaan. Een van de bijzondere taken van dit bestuur zal zijn om de vakbond door deze moeilijke tijden heen te loodsen en verdere inspanning getroosten om de samenwerking binnen de vakbeweging te versterken.

In de komende periode zal het bestuur zich vooral richten op het versterken van de interne organisatie door de communicatie met de leden te verbeteren en het vergroten van de transparantie in de besluitvorming.
Het SWOS-bestuur bestaat verder uit: Eric Dennen, Wartijem Moehamad, Roy Caupain, Bisai Alida, Satiman Darmowiredjo en Mukesh Koelboel.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April