EIU: Grote kans op stakingen en protesten in Suriname
25 Aug 2016, 00:32
foto


De populariteit van president Desi Bouterse zal in de periode 2016-2017 onder druk komen te staan. Het zal de versplinterde oppositie aanmoedigen het gezag van de regering op lokaal niveau uit te dagen. Ofschoon de Economist Intelligence Unit (EIU) niet verwacht dat deze uitdagingen een significante bedreiging voor de regering zullen vormen, ziet zij de kans op stakingen en protesten toenemen.

De EIU is 's werelds grootste bron voor economisch en zakelijk onderzoek, voorspellingen en analyse. In haar landrapport dat op 22 augustus is vrijgegeven wijst de EIU erop dat de overheid staat voor aanzienlijke economische uitdagingen en hervormingsmaatregelen onder het toeziend oog van het Internationaal Monetair Fonds. De EIU voorspelt dat de regering moeite zal hebben met de stijgende criminaliteit, wat grote publieke bezorgdheid is. Onvoldoende rechtshandhaving –vooral in het binnenland- en een gebrek aan voertuigen, vaartuigen en vliegtuigen, beperken de capaciteit van de overheid om haar grenzen te controleren. “Het land wordt in toenemende mate gebruikt voor drugsverschepingen en andere contrabande handel.” De politie blijft erbij dat de binnenlandse criminaliteit stabiel blijft, maar de geweldsdelicten nemen toe, staat in het landenrapport over Suriname.

De EIU zegt dat de oppositie verdeeld en zwak is. “De invloed en het vermogen van de oppositie om een bedreiging te vormen voor de regering zullen zich beperken tot voornamelijk binnenlandse bolwerken.” Het “vastgelopen” 8 Decemberstrafproces brengt een aantal risico’s voor de positie van de president, maar de EIU verwacht niet dat het proces vooruitgang boekt in haar prognosejaar (tussen nu en 2017).

Op internationaal niveau voorspelt het landrapport dat het onwaarschijnlijk is dat de diplomatieke betrekkingen met Nederland onder president Bouterse volledig worden hersteld. Surinames diplomatieke inspanningen zullen zich tussen nu en het komende jaar richten op versterking van de banden binnen de Caribische Gemeenschap (Caricom) en de Unión de Naciones Suramericanas (Unasur, de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties). Suriname zal profiteren van zijn deelname aan initiatieven voor de integratie van de regionale infrastructuur, met name de ontwikkeling van een oost naar west wegverbinding tussen Venezuela, Guyana, Suriname, Frans-Guyana en Brazilië. Suriname zal ook blijven werken met de Caribbean Basin Security Initiative, en is daardoor verzekerd van Amerikaanse ondersteuning bij de inspanningen om de handel in drugs en wapens te bestrijden.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April