EIU voorspelt lichte groei volgend jaar
23 Aug 2016, 13:15
foto
De Economist Intelligence Unit voorspelt voor volgend jaar een bescheiden groei van 1,3% voor Suriname. (Beeld: Country Report WB)


Een gemiddelde inflatie tot 39% dit jaar en een gemiddelde koers van SRD 8,30 voor de US$ volgend jaar. Dit zijn de vooruitzichten die de Economist Intelligence Unit (EIU) in haar jongste landenrapport over Suriname schrijft. Maar met meer overheidsinvesteringen binnen het Stabilisatie- en Herstelprogramma, herstel van particuliere investeringen en toenemende export voorspelt de EIU voor volgend jaar een economische groei tot 1,3%.

Als gevolg van devaluatie, inflatie, fiscale bezuinigingen en hoge rente, is een reële afname van het bruto binnenlands product (bbp) van 2% dit jaar mogelijk. Het einde van de bauxietproductie zal de industriële productie drukken. Toch zal op middellange termijn de aanbodzijde worden geholpen door investeringen in de landbouw, industrie, goudwinning en energie. De EIU gaat ervan uit dat de goudprijs zich volgend jaar licht hersteld en verwacht dat de omstandigheden om te investeren in de goudsector blijven aantrekken.

De vooruitzichten voor bauxietwinning zullen afhangen van de particuliere investeringen in nieuwe bauxiet, die nieuwe voorraden erts kunnen opleveren om de productie van aluminiumoxide rond 2018 te herstarten. Maar waarschuwt de EIU, het tempo van investeringen in nieuwe bauxietoperaties is onzeker en het risico van lage prijzen blijft. De prognose van de EIU gaat uit van een geleidelijk herstel in de prijs van aluminium na een dieptepunt in 2015.

De Surinaamse staatsolie-industrie zal zijn kapitaaluitgaven dit jaar beperken gezien de vooruitzichten op de olieprijs zwak blijven. De sector heeft het potentieel om op de middellange termijn bescheiden uit te breiden in de veronderstelling dat de prijzen in 2017 stevig omhoog gaan.

De landbouwsector is een belangrijke werkgever, maar de groeivooruitzichten blijven gemengd door onder investeringen en de kwetsbaarheid voor ziekten en extreme weersverschijnselen. Potentiële investeringen in de productie van bacoven -als gevolg van de privatisering van sector en de plannen voor grote investeringen in de palmolie zullen helpen de werkgelegenheid en de export van landbouwproducten te stimuleren. Echter worden zowel de bacoven- als rijst-industrie geconfronteerd met sterke concurrentie van andere Latijns-Amerikaanse producenten.

De EIU is 's werelds grootste bron voor economisch en zakelijk onderzoek, voorspellingen en analyse.
Advertenties