Hok verbaasd over selectieve uitbetaling onderhandelaars
23 Aug 2016, 04:05
foto
Ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok.


Ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok, weet niks van uitbetaling van onderhandelaars van gouddeals met Newmont en Iamgold. Uit een interview van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in Bakana Tori heeft hij vernomen dat Guillermo Samson uitbetaald is als lid van het onderhandelingsteam van Newmont. Hoefdraad leverde enorme kritiek op Samson tijdens dat interview.

Hok constateert dat onderhandelaars van de twee goudovereenkomsten selectief zijn uitbetaald voor hun diensten. Volgens Hoefdraad zijn de onderhandelaars van de gouddeal met Newmont uitbetaald. In deze commissie hadden zitting, Henk Ramdien (voorzitter), Etienne Boereveen (ondervoorzitter), Joan Veldhuizen, Guillermo Samson, Dilip Sardjoe, Jay Bachoe en Kitty Sweeb. Uit nader onderzoek is gebleken dat de leden van de onderhandelingscommissie Iamgold (John Sew Atjon (Vz), Ivan Graanoogst, Iwan Krolis, Michael Kopinski, Jay Bachoe en Kitty Sweeb) voor hun bijdrage blijkbaar niet zijn uitbetaald, zegt Hok in een persbericht.

Hok vindt de selectieve uitbetaling opmerkelijk, vooral omdat de minister die zelf de uitbetaling moet hebben gedaan, zulke zware kritiek heeft geleverd op Guillermo Samson, die kennelijk geen enkele bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van de overeenkomst met Newmont. Hok zegt dat hem als minister nimmer is gerapporteerd dat Samson niet gepresteerd heeft. De ex-minister zou op zijn beurt anders dit ook formeel hebben gerapporteerd aan de president die de commissies heeft geïnstalleerd en van wie Samson zelfs een persoonlijke keus was. Hok vraagt zich af, waarom men ervoor heeft gekozen om Samson dan wel uit te betalen, terwijl er zulke zware kritiek op hem bestond, en de leden van de commissie Iamgold niet.

De onderhandelingen waren zo intensief en verschillend van uitgangspunt, dat het noodzakelijk was om twee commissies aan het werk te zetten. Beide commissies zijn ongeveer twee jaar intensief aan het onderhandelen geweest met de respectieve maatschappijen. Hok herinnert zich nog de woorden van de president, die bij de installatie van de commissies aangaf dat de goudbedrijven in staat waren om de beste expertise in de wereld te betalen en dat de onderhandelaars van Surinaamse zijde daarom voor een zware opgave stonden. “Wanneer vervolgens uit de onderhandelingen een voor Suriname bevredigend resultaat wordt behaald, dan lijkt het mij dat alle onderhandelaars ook conform afspraak en gewekte verwachtingen, worden vergoed. Precies zoals we buitenlandse deskundigen gewoon betalen voor hun diensten, zo moeten we onze eigen Surinaamse expertise ook waarderen, omdat we anders ervoor gaan zorgen dat niemand zich meer wil inzetten, aldus Jim Hok, onder wiens leiding de onderhandelingen met Iamgold en Newmont in 2013 succesvol zijn afgerond.

Het zullen juist de inkomsten zijn uit deze goudovereenkomsten, waaruit op korte termijn de middelen zullen komen om de Surinaamse economie te herstellen en te stabiliseren, zegt Hok in een persbericht.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April