VHP-fractie: Leiderschap Bouterse niet merkbaar
23 Aug 2016, 05:54
foto
VHP-fractieleider Chan Santokhi tijdens de behandeling van de suppletoire begroting. (Foto: Raoul Lith)


VHP-fractieleider Chan Santokhi en partijgenoot Krishna Mathoera stellen dat er nauwelijks leiderschap getoond wordt, terwijl het land in een crisis verkeert. Het leiderschap van president Desi Bouterse is volgens hen niet merkbaar in De Nationale Assemblee en ook niet daarbuiten. Mathoera zei dat juist in een crisissituatie leiders het voorbeeld moeten geven en voor moeten gaan in inleveren.

Santokhi voerde bij de behandeling van de suppletoire begroting aan dat het land draait om leningen. Er wordt niet bij stilgestaan hoe de aflossingen zullen plaatsvinden. De inflatie behoort tot een van de hoogste in de wereld. De koers stijgt, omdat de aanpak niet professioneel plaatsvindt. Hij haalde aan dat de president aangaf dat hij de koers omlaag zal brengen. Santokhi benadrukte dat de zaak professioneel aangepakt moet worden, waarbij met alle betrokkenen een plan dient te worden uitgewerkt. Een crisis vraagt om een crisismanagement. De regering heeft geen matrix gepresenteerd met maatregelen die continu gemonitord moet worden.

Mathoera voerde aan dat in de suppletoire begroting niet terug te vinden is wat onlangs gepresenteerd is in het Stabilisatie- en Herstelplan. Als zij de begroting van de productieministeries (Handel & Industrie, Transport, Communicatie & Toerisme, Openbare Werken en Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer) bij elkaar optelt, is er nauwelijks SRD 92 miljoen aan investering opgebracht. Zij vindt het een trieste situatie dat juist in een crisis investeringen geen prioriteit genieten. Met dit bedrag kan het land niet uit de crisis worden gehaald, voerde Mathoera aan.

Deze suppletoire begroting is volgens het Assembleelid in strijd met de Comptabiliteitswet. Zaken van andere ministeries komen voor op de begroting van bijvoorbeeld Handel en Industrie. De suppletoire begroting is ook niet helemaal in overeenstemming gebracht met het Stabilisatie- en Herstelplan en heeft niet de juiste weergave van de raming van de overheidsuitgaven en een overzicht van de middelen ter dekking van de inkomsten, zei Mathoera.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April